De Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc en VS-president Donald Trump.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump: "Vietnam is een voorbeeld" en Hanoi tekent meteen miljardenorder bij Boeing en GE

Voor het begin van de top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is de Amerikaanse president Donald Trump langsgeweest bij zijn Vietnamese gastheren. Bij die gelegenheid bestelden Vietnamese luchtvaart­maatschappijen voor miljarden aan vliegtuigen.

Straks begint in de Vietnamese hoofdstad Hanoi de tweede top tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Trump is echter eerst langsgeweest bij de gastheren van de top, met name de Vietnamese president en communistisch partijleider Nguyen Phu Trong en premier Nguyen Xuan Phuc.

De twee leiders keken toe hoe een aantal grote contracten werden gesloten tussen bedrijven uit de VS en Vietnam. Zo bestelt de luchtvaartmaatschappij Vietjet 100 vliegtuigen van het type B-737 MAX bij de constructeur Boeing en nog eens 2015 vliegmotoren bij een consortium van General Electric en de Franse luchtvaartgroep Safran. De kleinere Vietnamese maatschappij Bamboo Airlines heeft dan weer een contract voor 10 toestellen van het type Dreamliner getekend bij Boeing. Die contracten zouden een waarde hebben van meer dan 20 miljard dollar.

De sfeer tussen de voormalige vijanden is meer dan goed. "Vietnam ontwikkelt zich zoals weinig andere landen dat kunnen", liet Trump zich ontvallen. Hij beschouwt het land als een voorbeeld voor het eveneens communistische Noord-Korea, dat volgens hem een "fantastische toekomst" tegemoet gaat als het zijn kernwapenprogramma opgeeft en zich openstelt voor de wereld.

Vietnam boert economisch inderdaad erg goed met een een groei van meer dan zeven procent vorig jaar, gedreven door zowel de uitvoer als de groeiende binnenlandse vraag. Het land heeft zich twintig jaar geleden opengesteld voor economische liberalisering en profiteert nu vooral mee van de handelsconflicten tussen de Verenigde Staten en China, waardoor investeringen en productie verhuizen van China naar Vietnam. (Lees verder onder de foto).

"Voorbeeld voor Noord-Korea?"

Straks begint Trump echter aan de echte reden van zijn bezoek aan Vietnam: de tweede ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Vorig jaar hebben de twee elkaar al de hand geschud in Singapore, maar behalve een vage verklaring over nucleaire ontwapening is daar niet veel uit de bus gekomen.

Het is de vraag of dat nu wel het geval zal zijn. Kim lijkt nog altijd niet gewonnen voor het idee van nucleaire ontwapening, wat hij beschouwt als een garantie voor het voortbestaan van zijn stalinistisch regime. Pyongyang heeft zich decennialang ingespannen om die kernwapens te ontwikkelen ondanks internationale sancties die de toch al krakkemikkige economie nog verder schade hebben berokkend.

Trump wil dat Noord-Korea die wapens opgeeft, maar heeft daar geen tijdslimiet op geplakt en dat geeft aardig wat speelruimte. Of Noord-Korea bereid is om het Vietnamese economische model te volgen, is ook twijfelachtig. China probeert al lang Noord-Korea over te halen, maar met beperkt succes en het is niet duidelijk waarom Vietnam dat wel zou kunnen.

Hoe dan ook begint straks een belangrijke top tussen Trump en Kim. Historisch is die echter niet meer en dus zal er deze keer iets meer vlees aan de botten moeten zitten dan een schimmige verklaring.

Meest gelezen