VBO: "Geen stemming in parlement nodig om versoepeling SWT goed te keuren"

Het is niet nodig om te stemmen in het parlement over de versoepeling van het SWT, het vroegere brugpensioen. Dat zegt werkgeversorganisatie VBO als reactie op uitspraken van Open VLD-Kamerlid Vincent Van Quickenborne. Werkgevers en vakbonden hadden in het loonakkoord afgesproken dat werknemers in sommige gevallen vanaf 58 jaar van het SWT-statuut gebruik kunnen maken. 

Vincent Van Quickenborne, Kamerlid voor Open VLD, zei dat zijn partij nooit een versoepeling van het SWT in het parlement zou goedkeuren. Door die versoepeling van het vroegere brugpensioen zouden er dit jaar toch nog mensen op 58 met vervroegd pensioen kunnen, terwijl de regering dat op 59 had gelegd.

Maar over die nieuwe afspraak moet het parlement niet stemmen, zegt Monica De Jonghe van VBO. "Het huidig wetgevend kader geeft ons als sociale partners de mogelijkheid om de leeftijdsvoorwaarden aan te passen. Er hoeft dus geen nieuwe wet aangenomen te worden, en er hoeft niet gestemd te worden in het parlement", aldus De Jonghe.

In het loonakkoord wordt het SWT op zestig jaar pas een jaar later ingevoerd bij bedrijven in moeilijkheden. Pas vanaf 2021 zal dat gebeuren.

Videospeler inladen...

Meest gelezen