Videospeler inladen...

Echtgenote van ter dood veroordeelde VUB-gastdocent Djalali vraagt hulp aan minister Reynders

De echtgenote van de ter dood veroordeelde Iraanse professor Ahmadreza Djalali heeft vandaag in Brussel de zaak van haar man bepleit bij minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Vida Mehrannia wil dat haar man in Iran een eerlijk proces krijgt en dat de doodstraf die hem boven het hoofd hangt, wordt opgeheven. 

Ahmadreza Djalali is een Iraanse professor en arts die als gastdocent verbonden was aan de VUB. Hij zit al bijna drie jaar vast in een Iraanse cel op beschuldiging van spionage en is ter dood veroordeeld zonder eerlijk proces. Hij heeft zware gezondheidsproblemen. "Misschien sterft hij niet door executie, maar door zijn slechte gezondheid", zegt zijn vrouw Mehrannia in "Terzake". 

Mehrannia was vandaag in Brussel om te spreken op het zevende wereldcongres voor de afschaffing van de doodstraf. In het Europees Parlement had ze ook een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Vooral de Europese Unie, België en Zweden, waar Djalali ook werkte, zetten internationaal druk op Iran om hem vrij te laten. 

Het is niet de bedoeling dat Djalali gratie zou krijgen, maar zijn echtgenote pleit voor een nieuw en eerlijk proces en de opheffing van de doodstraf. Die blijft immers als een zwaard van Damocles boven de zaak hangen. "Het Iraanse rechtssysteem is notoir ontransparant, soms wordt het aangekondigd, soms niet. Soms kan het gebeurd zijn zonder dat iemand van de buitenwereld het weet", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International. "Het is maar met druk, met aandacht, dat de Iraanse overheid zich zal blijven buigen over de zaak en mogelijk tot de herziening van die straf komt."

Mehrannia heeft aan Reynders gevraagd om alle middelen in te zetten om haar man vrij te krijgen, zowel politieke, economische als internationale mogelijkheden. Reynders zegt dat hij bij elk overleg met zijn Iraanse collega de zaak op tafel legt en dat hij dat zal blijven doen. 

Meest gelezen