Videospeler inladen...

VS-president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim schudden elkaar opnieuw de hand, dit keer in Vietnam

Iets meer dan een half jaar na hun eerste top hebben de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un elkaar opnieuw ontmoet. Het eerste "social dinner" hebben beide leiders achter de rug. De top zal in totaal twee dagen in beslag nemen. Het is uitkijken of er nu meer uit de bus zal komen dan in de zomer van vorig jaar in Singapore.

Trump en Kim hebben elkaar de hand geschud tegen de achtergrond van hun beider vlaggen. Dat gebeurde in het Sofitel Legend Metropole Hotel in de Vietnamese hoofdstad Hanoi. Het ging om een korte ontmoeting voor de pers vooraleer beide leiders aan tafel schoven voor een diner. Het diner duurde zo'n 90 minuten. Achteraf gaf het Witte Huis geen informatie vrij over het zogenaamde "social dinner".  Trump trok nog wel naar Twitter en schreef er dat hij "fantastische onmoetingen en diner in Vietnam heeft gehad met Kim Jong Un". 

President Donald Trump verlaat het Sofitel Legend Metropole hotel na het diner
AFP or licensors

Het ging dus eerder om een sociaal gebeuren. De echte gesprekken zullen morgen plaatsvinden en mogelijk wordt er dan iets duidelijk over wat er precies op deze top gerealiseerd zal worden. "We zullen zien", hield Trump de spanning erin op de vraag van een journalist of de oorlog in Korea nu officieel beëindigd zal worden.

Die oorlog begon in juni 1950 met de invasie van Zuid-Korea door Noord-Koreaanse troepen en duurde tot drie jaar later een bestand werd gesloten. Dat bestand is zelfs niet ondertekend door Zuid-Korea en is sindsdien vaak geschonden.

Een van de resultaten van deze top zou de aankondiging van een echt vredesverdrag kunnen zijn, maar zo ver is het dus nog niet en bovendien moeten ook andere staten zoals Zuid-Korea daarbij betrokken worden.

Kernarsenaal is kern van de zaak

Kim Jong-un komt echter vooral met de hoop op het afbouwen van de scherpe internationale sancties tegen Noord-Korea. Het opgeven van zijn kernwapens lijkt voorlopig nog niet aan de orde. Dat stond weliswaar in de verklaring die Trump en Kim ondertekend hebben bij hun eerste top in Singapore in juni vorig jaar, maar daar was geen tijdschema voor afgesproken.

Het is ook uitkijken wat Trump daartegenover wil stellen. In Singapore schortte Trump geplande militaire oefeningen tussen de VS en Zuid-Koreaanse troepen op zonder dat zijn eigen legertop of die in Seoel daarvan op de hoogte waren.

Sommige waarnemers vrezen dat Trump gelijkaardige eenzijdige concessies zou doen. Een mogelijke gedeeltelijke terugtrekking van VS-troepen uit Korea lijkt echter niet aan de orde.

Herbekijk hier het verslag uit "Het Journaal". 

Videospeler inladen...

Meest gelezen