4 schapen doodgebeten in Helchteren

In Helchteren zijn vier schapen doodgebeten. Alles wijst in de richting van een wolf.

In de buurt zijn pootafdrukken van een wolf gevonden en ook de manier waarop de schapen gedood zijn, wijst op een aanval van een wolf.  De schapen stonden in een wei die ligt tussen het schietterrein van Helchteren en het militair domein Kamp van Beverlo, dat zijn de leefgebieden van de wolven. De wolven vallen de jongste tijd opmerkelijk meer schapen aan. Het gaat om het vijfde schadegeval dit jaar.

Verschillende verklaringen

Volgens Jan Loos van de vzw Welkom Wolf zijn er verschillende verklaringen mogelijk: "Ik kan alleen maar vaststellen dat de onrust bij de wolven, het veranderende gedrag, al dan niet toevallig net samenvalt met het hoogtepunt van het jachtseizoen. Maar het kan ook zijn dat er geen verband is, en dat de wolven merken dat er nog heel wat onbeschermde schapen tussen die militaire domeinen staan. En dat het dus heel makkelijk is om daar hun prooi te gaan halen. En dat is het worstcasescenario, dat wolven leren dat het makkelijk is om schapen te pakken."

Weides beter beveiligen

DNA-onderzoek moet nog wel bevestigen dat het om wolven ging. De schapen die vandaag dood werden teruggevonden, stonden in een onbeschermde weide. De vzw Welkom Wolf roept schapeneigenaars nog eens op om hun weides beter te beveiligen tegen wolven.

Meest gelezen