Benzine in uw dieselauto? Dit moet u doen!

Elke dag tanken 17 mensen de foute brandstof. Dat blijkt uit cijfers van pechverhelpers VAB en Touring. In totaal gaat het om meer dan 6.400 vergissingen per jaar. Wat moet u doen als u diesel en benzine hebt omgewisseld? Radio 2 Antwerpen zocht het uit.

Diesel is geen benzine

Vergissen is menselijk maar als u de foute brandstof tankt, lopen de kosten snel op. "Reken in de garage op een prijskaartje van 3.000 tot 4.000 euro", zegt Mark Pecqueur, docent autotechnologie bij Thomas More. "Tenminste als je benzine in je dieselauto kapt. Dat komt omdat benzine ontvettende eigenschappen heeft en diesel niet. Een dieselmotor heeft vet nodig om te draaien. Jaag je de ontvettende benzine door je dieselmotor, dan krijg je problemen aan je injectoren en hogedrukdieselpomp." Het omgekeerde is minder erg. "Een benzinemotor kan daar wel een keertje tegen", sust Pecqueur.

Start uw auto niet

Gelukkig kan u die hoge kosten ook vermijden. "Start je auto zeker niet. Als je je fout doorhebt meteen na het tanken, kan je nog ingrijpen en je tank laten leegpompen. Dat is vrij eenvoudig en goedkoop." Uiteraard is voorkomen nog beter dan genezen. Kijk goed naar de sticker aan de binnenkant van je tankklepje. "De laatste jaren kan je aan elke pomp elk type brandstof tanken", zegt Pecqueur. "Vroeger waren de benzine- en dieselpompen van elkaar gescheiden in het tankstation en gebeurden er minder fouten."

Meest gelezen