Videospeler inladen...

CD&V vraagt samen met CDH uitsluiting van Orbán uit Europese Volkspartij

CD&V vraagt officieel om de rechts-conservatie partij Fidesz van de Hongaarse premier Orbán uit de Europese Volkspartij (EVP) te zetten, de fractie van de christendemocraten in het Europees Parlement. De Vlaamse christendemocraten doen dat samen met de Franstalige zusterpartij CDH en de Luxemburgse christendemocraten. Volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke gaat Orbán "continu in tegen de christendemocratische ideologie en waarden". 

"Wij vragen aan de voorzitter van de EVP om een procedure op te starten om de partij van Viktor Orbán uit te sluiten uit de EVP", verklaart Wouter Beke. "Wij zijn de founding fathers van de Europese christendemocraten en de Europese Volkspartij. Dat is een partij die gestoeld is op unieke Europese waarden zoals de rechtsstaat, persvrijheid en democratie. Daarover zijn we al vaak mee in conflict gekomen met Orbán, ook recent nog. We denken dat nu het punt gekomen is om te zeggen dat er rode lijnen zijn en dat je die niet overschrijdt."

De positie van Orbán binnen de EVP  staat al een hele tijd onder druk, onder meer door diens harde standpunten over migratie en door controversiële maatregelen die de Hongaarse rechtsstaat dreigen te ondermijnen. In september vorig jaar startte het Europees Parlement een procedure tegen Hongarije voor schending van de Europese waarden. Recent schopte Orbán tegen de schenen met een campagne waarbij hij Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (een christendemocraat uit Luxemburg) viseerde.

Vorige week zei CD&V'er en voormalig Europees president Herman Van Rompuy in "De afspraak op vrijdag" dat Viktor Orbán niet meer thuishoort in de EVP. En nu komt er dus ook een officiële vraag van verschillende EVP-partijen om de partij van Orbán uit te sluiten. "Onze statuten bepalen dat je 7 partijen uit 5 landen moet hebben. Op dit ogenblik zijn we met 3 partijen die de zaak aanhangig maken op de eerstkomende algemene vergadering van de EVP, maar we hebben natuurlijk contacten met andere partijen uit andere landen. Het zou dus best kunnen dat nog andere partijen ons voorbeeld zullen volgen", legt CD&V-voorzitter Beke uit.

"Voor CD&V is het duidelijk dat Orbán geen plaats meer heeft in de EVP"

Intussen heeft ook het Nederlandse CDA zich aangesloten bij het initiatief. De volgende algemene vergadering van de EVP is gepland op 20 maart. "Dan zal iedereen kleur moeten bekennen", aldus Beke. De CD&V heeft over de kwestie al gesproken met verschillende zusterpartijen. "En ik weet dat er ook in de Scandinavische landen initiatieven zijn waarbij ons initiatief mogelijk kan aansluiten."

Wat als de "excommunicatie" van Orbán uit de EVP nog voor de Europese verkiezingen van 26 mei zou afgerond geraken? Vreest CD&V dan niet voor  het verlies van Hongaarse stemmen? "Kiezers zijn natuurlijk belangrijk en een sterke Europese Volkspartij is ontzettend belangrijk voor Europa. Maar uw principes zijn ook belangrijk en je kan daar niet blijven aan toegeven", aldus Beke.

"Als je ziet wat de campagnes waren die Orbán de voorbije weken voerde in Hongarije, dan belooft dat weinig goeds, ook niet voor de campagne voor de Europese verkiezingen. Dan heb ik liever dat we het kunnen hebben over waar het naartoe moet met Europa, wat het Europese project is dat de EVP wil uitstralen."

Beluister hier het interview met CD&V-voorzitter Wouter Beke in "De wereld vandaag": 

De brief die CD&V samen met enkele zusterpartijen heeft verstuurd:

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen