Jonas Roosens

Celstraf voor man die met verkeersbord gooide naar politie na "Mars tegen Marrakech"

Een man die tijdens de rellen na de "Mars tegen Marrakech" op 16 december een verkeersbord naar de politie gooide, is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van 9 maanden. Een andere man, die na de mars op Facebook had gedreigd om een bomaanslag te plegen op de VRT, kreeg een werkstraf. 

De manifestatie tegen het VN-migratiepact eind 2018 lokte ongeveer 5.500 betogers naar het Schumanplein in Brussel. De mars verliep eerst rustig, maar ontaardde nadien in rellen. Ter hoogte van de Wetstraat tussen het Berlaymont- en het Karel De Grotegebouw kwam het tot confrontaties met de politie. De extreemrechtse betogers gooiden onder meer met stenen, verkeersborden en hekken en vernielden enkele ruiten. Naast 90 administratieve aanhoudingen werden zes verdachten gerechtelijk gearresteerd. 

Advocaat vraagt de vrijspraak

Een van hen moest zich vorige maand verantwoorden voor weerspannigheid. Zijn advocaat had om de vrijspraak gevraagd. “De politiemensen stonden twintig meter verder opgesteld, met hun schild in de aanslag. Zo’n verkeersbord gooi je slechts één meter ver. Er was dus nooit sprake van geweld of een bedreiging.” Daarenboven was de man volgens zijn advocaat al genoeg gestraft. “Hij werd uit de menigte gehaald en is toen proberen te ontsnappen. Hij heeft daarbij – volgens de politie – één slag met een open hand gekregen op zijn gezicht. De medische attesten tonen een ander verhaal. Hij heeft verschillende vuistslagen en kniestoten gekregen. Hij liep onder andere een gebroken neus op en heeft daarna zes uur moeten wachten met een bebloed gezicht in het politiecommissariaat. De man is zelfstandige en heeft een bouwbedrijf. Door het hele gebeuren is hij twee weken arbeidsongeschikt geweest. Ze hebben hem goed te grazen genomen.” 

De man liep al veertien veroordelingen op voor de politierechtbank en is al zes keer veroordeeld voor opzettelijke gewelddelicten, dus vrijspraak is niet mogelijk

Rechtbank Brussel

Maar volgens de rechtbank waren de feiten wel bewezen. “Hij gooide met een verkeersbord en probeerde de politie te intimideren. Er is ook sprake van weerspannigheid. Een straf met uitstel is niet aan de orde gezien zijn strafblad. Hij liep al veertien veroordelingen op voor de politierechtbank en werd al zes keer veroordeeld voor opzettelijke gewelddelicten.” Naast de gevangenisstraf van 9 maanden krijgt de beklaagde ook een boete van 1.200 euro.

Werkstraf voor man die dreigde met aanslag op VRT

Een andere man, die na de mars op Facebook had gedreigd met een bomaanslag op de VRT, is veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur en een geldboete van 400 euro. De beklaagde had de betoging bijgewoond en was ’s avonds – in licht beschonken toestand – boos geworden op enkele reacties die getoond werden op het VRT-journaal van mensen die pro het Migratiepact waren. 

"Ik heb een kleine verrassing, een bompakketje 

Veroordeelde Mechelaar

Daarom schreef de Mechelaar op de Facebook-pagina van VRT dat hij "een kleine verrassing, een bompakketje" had. Twintig minuten later deed hij er nog een schepje bovenop: "Hoe lang moet ik hier nog wachten? Binnen 10 minuten vertrek ik naar de studio’s aan de Reyerslaan."

Een medewerker van de VRT verwittigde daarop de politie, die de man thuis kon arresteren. Hij gaf de feiten toe, maar al snel werd het duidelijk dat hij geen echte aanslag zou plegen. “Dwaasheid is gelukkig voor velen niet strafbaar”, sprak de rechter in zijn vonnis. “Maar het aankondigen van aanslagen in het huidige klimaat kan niet zomaar terzijde worden geschoven.”

Meest gelezen