De glazen bol van Ingrid Gonnissen (printerfabrikant Xerox): "Moest job onder mijn niveau aannemen omdat ik een vrouw was"

"De glazen bol" is een nieuwe podcastreeks waarin onze technologiejournalist Loutfi Belghmidi mensen ontmoet die van technologie hun beroep hebben gemaakt. Samen met hen kijken we in hun glazen bol. Onze tweede aflevering is met Ingrid Gonnissen. Zij schopte het tot baas van printerfabrikant Xerox, wat niet evident is in een vooral mannelijke technologiesector. Gonnissen was twee jaar lang lid van het directiecomité van Orange. Vorig jaar werd ze verkozen tot "ICT Woman of the Year". 

"Toen ik bij Xerox begon, moest ik onder mijn niveau beginnen", vertelt Ingrid Gonnissen. "In die tijd zochten ze een mannelijke sales manager. Maar ik heb de job aangenomen." Gonnissen schopte het uiteindelijk tot "countrymanager" van Xerox, zeg maar grote baas van het bedrijf in ons land. Volgens haar kan je perfect vrouw zijn en een carrière opbouwen. "Maar je moet alles goed plannen. En een partner hebben die heel sterk in je gelooft."

Ingrid Gonnissen vindt diversiteit zeer belangrijk. Net zoals de grote baas van Apple, Tim Cook, vindt ze dat een divers team van mannen, vrouwen, jongeren, ouderen en mensen met een migratie-achtergrond voor innovatie kan zorgen. "Want zij brengen nieuwe ideeën aan", aldus Gonnissen. 

Gonnissen heeft twee jaar in het directiecomité van telecomoperator Orange gezeten. Hoewel ze het bedrijf nu verlaten heeft, vindt ze dat het 5G gsm-netwerk ons in de toekomst heel wat voordelen gaat geven. "Met 5G ga je de data veel sneller kunnen doorsturen. Zo ga je in een stad verkeerslichten, zebrapaden en camera's met elkaar kunnen verbinden", merkt Gonnissen enthousiast op.

Meest gelezen