AFP or licensors

Frankrijk veroordeeld voor "onmenselijke behandeling" minderjarige vluchteling: 15.000 euro schadevergoeding 

Frankrijk is door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) veroordeeld voor de “onmenselijke behandeling” van een niet-begeleide twaalfjarige Afghaanse jongen. Het Hof stelt dat de Franse overheid nagelaten heeft de minderjarige jongen te beschermen.  

De jongen in kwestie heeft verschillende maanden doorgebracht in het vluchtelingenkamp in Calais. Daar zou hij geleefd hebben “in een omgeving die totaal onaangepast was aan zijn leeftijd”. Het EHRM benadrukt dat de “Jungle” van Calais een ongezonde en onveilige plaats is, zeker voor een minderjarige. 

Het Hof is er niet van overtuigd dat de Franse overheid alles gedaan heeft wat verwacht wordt om te voldoen aan haar verplichting om de jongen te beschermen

Europees Hof voor de Rechten van de Mens

Maatregel voor de bescherming van niet-begeleide minderjarigen

In 2015 werd door het Frans gerecht opgedragen om alle niet-begeleide minderjarigen in het vluchtelingenkamp te identificeren. Vervolgens zouden ze worden overgedragen aan de Franse jeugdzorg, die de jongeren in een aangepaste instelling zou plaatsen. Hieraan werd in het geval van de jongen echter geen gehoor gegeven. Toen het vluchtelingenkamp in 2016 werd ontmanteld, werd de hut waarin de jongen verbleef vernietigd. Daardoor werden zijn levensomstandigheden nog slechter.

Frankrijk gaf als argument dat de jongen zich nooit officieel gemeld had na het vernietigen van het vluchtelingenkamp in Calais. Hierdoor kon hij niet worden teruggevonden. Dit tegenargument werd echter verworpen door het EHRM omdat Frankrijk zijn plicht eerder al niet was nagekomen.

Intussen heeft de jongen het Verenigd Koninkrijk bereikt, waar hij wel is opgevangen door de jeugdzorg. Frankrijk moet hem nu een schadevergoeding van 15.000 euro betalen voor de geleden schade. 

Meest gelezen