Geef eens een complimentje aan uw vuilnisvrouw of -man

Op 1 maart vliegen de complimenten om je oren, want dan is het nationale complimentendag. Daarom start de stad Antwerpen met een campagne om de vuilnismannen en -vrouwen een extra schouderklopje te geven.

Mentaliteitswijziging

“Respect voor de afvalophalers voor de vele ton afval die ze ophalen”, staat er te lezen op een oranje vuilniswagen van de stad Antwerpen. Het is onderdeel van een nieuwe campagne. “We willen complimenten geven aan alle medewerkers die de stad proper houden, die de stad groen houden en die meewerken aan alle evenementen”, zegt Fons Duchateau, Antwerps schepen voor stads- en buurtonderhoud.

“Respect voor onze medewerkers is belangrijk. Een propere stad kan je enkel krijgen als er respect is voor het werk dat die mensen leveren. We moeten onze mentaliteit wijzigen. Het kan niet dat alles opgeruimd wordt en dat het een uur later weer vol ligt.” Om de campagne kracht bij te zetten, ruilde Duchateau zijn job van schepen even om voor vuilnisman. “Dat oranje pak is eens iets anders dan een maatpak met das”, grinnikt hij.

Hoffelijkheid

De vuilnismannen zelf kunnen die complimenten wel appreciëren. “Het mooiste vind ik als ze me complimenteren op mijn hoffelijkheid”, zegt Patrick. Hij is chauffeur van een van de vuilniswagens. “Ik probeer fietsers en voetgangers altijd een veilig gevoel te geven. En het is tof als ze dan hun duim omhoogsteken.” En ook bij de vuilnismannen onder elkaar wordt er al eens met een complimentje gegooid. “Ik zeg weleens tegen de collega’s die meerijden dat ze goed gewerkt hebben. Of het helpt, weet ik niet, maar ik denk van wel.”  

Mensen kunnen hun complimenten opsturen naar info@stadantwerpen.be. U mag ze ook achterlaten op Facebook en Twitter met de hashtag ‘#properestad’. Alle complimenten worden verzameld en vervolgens op de vuilniswagens gedrukt.

Meest gelezen