Videospeler inladen...

Hoge concentraties fijnstof in heel het land

Sinds gisterenavond zijn in ons land hoge concentraties fijnstof in de lucht gemeten. Dat meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Kinderen, ouderen en zieken vermijden best om zware inspanningen te doen.

Sinds gisterenavond zijn overal in ons land hoge waarden fijnstof opgetekend. De gemiddelde PM10-concentratie (fijn stof met een diameter kleiner dan 10 micrometer) is momenteel hoger dan de Europese norm van 50 µg/m³. Daarmee is de drempel overschreden waarbij de bevolking geïnformeerd dient te worden. Ook de grens van de Wereldgezondheidsorganisatie voor het nog fijner stof van 2,5 PM is overschreden.

Het was de voorbije dagen warm, droog en windstil. Dat leidde tot een opstapeling van luchtverontreiniging. "Maar de hoge concentratie fijnstof zal niet zo lang aanhouden", zegt Frans Fierens van Ircel. "Er wordt de komende dagen wind en regen verwacht. Dit zal een gevoelige verbetering van de luchtkwaliteit met zich meebrengen".

De komende uren wordt dus een langzame daling van de fijnstofconcentratie verwacht. Al blijft de meldingsdrempel nog een hele periode overschreden. "We zitten nog niet in de alarmfase en daar zullen we niet geraken", bevestigt Ircel.

Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals jonge kinderen, ouderen, personen met COPD en mensen met hart- en vaatziekten, doen beter geen ongewone lichamelijke inspanningen. 

Bekijk de reportage over fijn stof uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen