Videospeler inladen...

Hoofdaanklager wil Israëlische premier Benjamin Netanyahu vervolgen voor fraude en corruptie

Bijna een maand voor de Israëlische parlementsverkiezingen wil de Israëlische hoofdaanklager premier Netanyahu vervolgen voor fraude en corruptie. Het gaat om drie verschillende dossiers waarin premier Netanyahu genoemd wordt. Aan het onderzoek is meer dan drie jaar gewerkt door procureur-generaal Mendelblit. Premier Netanyahu zelf houdt zijn onschuld vol.

Wat wordt premier Netanyahu ten laste gelegd?

De drie dossier tegen de Israëlische premier kregen elk een naam: Case 1000, Case 2000 en Case 4000. Rode draad volgens de onderzoekers is dat premier Netanyahu zich liet omkopen en schuldig is aan fraude. De onderzoekers beschikken over een pak getuigeverklaringen, audio-opnames en tientallen dozen met documenten.

Case 1000. In het eerste geval zou Netanyahu luxecadeaus hebben gekregen van Hollywood-tycoon Arnon Milchan en de Australische zakenman James Packer in ruil voor politieke hand- en spandiensten. Volgens de politie is de premier hier onder meer schuldig aan omkoping en fraude. Netanyahu zou voor 230.000 euro aan champagne, sigaren, sieraden en kledij hebben gekregen.

Netanyahu zou voor 230.000 euro aan champagne, sigaren en sieraden hebben ontvangen

Case 2000. Netanyahu zou met een uitgever de afspraak hebben gemaakt om de vleugels te knippen van een concurrerende krant, in ruil voor positieve berichtgeving. Volgens de onderzoekers is premier Netanyahu ook hier schuldig aan fraude en omkoping. Mogelijk vervalt deze zaak.

Case 4000. Zakenman en persoonlijke vriend Shaul Elovitch van telecombedrijf Bezeq krijgt hulp van premier Netanyahu voor een telecomlicentie in ruil voor cadeaus en een positieve berichtgeving op een invloedrijke nieuwssite. Volgens de politie is premier Netanyahu schuldig aan omkoping en fraude.

Wat zegt premier Netanyahu?

Premier Netanyahu zegt dat de beschuldigingen geen steek houden en dat justitie hem onterecht benadeelt in de verkiezingscampagne.

Over een omstreden opname van een gesprek met een zakenman in Case 2000 zegt hij dat het gesprek “maar om te lachen was”. Bovendien zegt hij dat de betrokken websites en kranten ook negatief over hem schreven en dat hij niet in staat is om berichtgeving van journalisten te sturen.

Wat betreft de nauwe contacten met zijn vriend Elovitch houdt de premier vol dat hij kan aantonen dat hij in andere zaken beslissingen heeft genomen die duidelijk indruisen tegen de zakelijke belangen van zijn vriend Elovitch.

Volgens Netanyahu zal snel blijken dat de hele zaak tegen hem “als een kaartenhuisje in elkaar zal vallen”.

Benny Gantz en Yair Lapid
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Hoe zal dit de parlementsverkiezingen beïnvloeden?

De inbeschuldigingstelling zal zeker een rol spelen in de campagne. Daar staat tegenover dat de zaak niet nieuw is en dat er al bijna drie jaar over geschreven en gesproken wordt in Israël. Maar dat het tot een formele inbeschuldigingstelling van premier Netanyahu komt, is ongezien.

Premier Netanyahu heeft het bovendien politiek erg moeilijk. Door een verbond van twee centrum-linkse politici, Benny Gantz en Yair Lapid, heeft de premier voor het eerst een gevaarlijke politieke tegenstanders op links. De peilingen geven Gantz en Lapid voorlopig de leiding in de race.

Dat premier Netanyahu nu een verbond heeft gesloten met de uiterst rechtse en racistische Kahanisten in de hoop zo extra parlementszetels uit de brand te slepen, is bij heel wat gematigde rechtse kiezers in slechte aarde gevallen.

Als de premier wordt aangeklaagd, betekent dat niet dat hij meteen moet aftreden. Dat moet alleen als hij zou worden veroordeeld. Vraag is of zijn coalitiepartners, of partijgenoten een potentieel politiek gewonde Netnayahu, zelfs als hij wint, zullen blijven dulden.

Benjamin Netanyahu is in het verleden een politieke overlever gebleken die zich uit de meeste benarde situaties een weg kan terugvechten. Het lijkt erop dat de Israëlische premier nu wel een politieke gevecht op leven en dood voert.

Als hij de verkiezingen in april verliest, zou hij weleens ook zijn vrijheid kunnen verliezen.

AFP or licensors

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen