Videospeler inladen...

Professor Jonathan Holslag over mislukte top tussen Trump en Kim: "Voor beide partijen zonder meer een debacle"

"Voor beide partijen is het zonder meer een debacle geworden." Dat zegt professor Jonathan Holslag, expert internationale relaties, over de topontmoeting tussen Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De twee zijn zonder akkoord uit elkaar gegaan. Volgens Holslag heeft een en ander ook te maken met de manier waarop de Amerikaanse diplomatie sinds een aantal jaren te werk gaat.

De top tussen Trump en Kim heeft geen akkoord opgeleverd en werd ook vroeger beëindigd dan verwacht. Een debacle en aanzienlijk gezichtsverlies voor beide partijen, stelt professor Holslag in "De afspraak". "Het wantrouwen tussen de twee blijft heel groot."

Op tafel lag de ontmanteling van de Noord-Koreaanse nucleaire installaties in ruil voor het opheffen van de sancties tegen het regime. "Voor Noord-Korea is het risico op een complete nederlaag, met name een ontmanteling van de nucleaire sites zonder opheffing van de sancties en vooral het uitblijven van een vredesverdrag met de Amerikanen, te groot om nu stappen te zetten", aldus Holslag.

"Maar wel belangrijk is dat de deuren niet finaal gesloten zijn", zegt professor Holslag. "Dat is zowel door Washington als Pyongyang meteen opgemerkt. De onderhandelingen gaan verder, men zal het terrein blijven aftasten. Maar het is een kluwen en volgens mij is de kans dat er op korte termijn een doorbraak komt heel klein."

"De Amerikaanse diplomatie is enorm persoonlijk geworden. Dat heeft in dit geval niet gewerkt"

Hoe dan ook: de twee leiders hebben lange afstanden moeten overbruggen om met elkaar te spreken - de top vond plaats in Vietnam - en gaan dan zonder akkoord uiteen. Waar liep het fout?

"Sowieso was er een inschattingsfout die een stuk te maken kan hebben met het feit dat de Amerikaanse diplomatie enorm persoonlijk is geworden", luidt de verklaring van Jonathan Holslag. "Vroeger had men een heel onderhandelingsteam vanuit state department (het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, nvdr.) en ook de Nationale Veiligheidsraad om dat soort gesprekken voor te bereiden en om alle details af te checken.

"De laatste jaren, zeker met Mike Pompeo (de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, nvdr.), is men uitgegaan van persoonlijke chemie tussen de Amerikaanse politieke leiders en de Noord-Koreanen, om dan op het moment met heel veel ceremonie iets door te duwen. Dat is ook de stijl van Trump. Dat heeft in dit geval niet gewerkt en dat riskeert ook niet te werken in de handelsonderhandelingen met China. Daar zit toch wel een zelfoverschatting.”

China

Volgens professor Holslag staat er voor de regering-Trump veel op het spel met Noord-Korea, zeker in het licht van de politiek wat betreft China. "Bij de Trump-administratie is de rode lijn geworden: China, China, China. De Amerikanen zijn China heel formeel gaan beschouwen als de grote geduchte tegenstander voor de komende decennia. Noord-Korea als bondgenoot van China is daar een speler in.

"Als je via een diplomatieke revolutie de Noord-Koreanen kan wegtrekken uit het Chinese kamp, is dat voor de Amerikanen een belangrijke zet. Men probeert steeds meer een indammingspolitiek te voeren op China. En dat lukt iets minder makkelijk dan men verwacht had.”

Bekijk hier de analyse van professor Jonathan Holslag in "De afspraak": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen