Videospeler inladen...

Achtste klimaatdonderdag klokt af op 13.000 deelnemers

Drieduizend mensen hebben deelgenomen aan de nationale klimaatmars in Antwerpen. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Net als vorige week in Brussel was ook nu de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg erbij. Ook in verschillende andere steden hebben scholieren betoogd tegen het klimaatbeleid. In totaal telde deze achtste klimaatdonderdag zo'n 13.000 betogers.

De mars in Antwerpen vertrok rond 9.35 uur aan het Operaplein. Vooraan stapten Anuna De Wever en Kyra Gantois, vergezeld door Greta Thunberg. De persbelangstelling voor Thunberg was opnieuw erg groot. Daarom werd ze omgeven door stewards, die iedereen op een afstand hielden. De jongeren trokken door de binnenstad naar de Groenplaats, waar ze rond 11 uur aankwamen.

Antwerpen was de voorbije weken al vier keer het decor van een lokale klimaatmars met telkens enkele honderden spijbelende jongeren, maar nu gaat voor het eerst de nationale aandacht naar de mars in de Scheldestad. "Dat iemand als Greta Thunberg naar hier komt, is een leuke plus", zegt Maïté de Haan van Students for Climate. "Maar het is vooral belangrijk dat de Antwerpse burgers zich laten horen."

Na de mars werd een delegatie van Youth for Climate ontvangen bij de Antwerpse schepen voor Milieu Tom Meeuws (SP.A). Burgemeester Bart De Wever had de scholieren opgeroepen om niet meer te spijbelen, maar Anuna De Wever had daar geen oren naar. "Ik ben niet zo tevreden over Bart De Wever. Ik vind het een beetje kinderachtig want hij kan wel blijven zagen over het feit dat we terug naar school moeten, maar daardoor gaan we niet terug naar school gaan. Als hij begint te werken aan een klimaatplan, dan gaat hij ons terug op de schoolbanken krijgen."

Het is al de achtste keer dat de jongeren van Youth for Climate en Students for Climate in verschillende steden op straat komen om meer aandacht te vragen voor het klimaat en concrete acties te eisen. De negende mars vindt volgende week donderdag 7 maart plaats in Louvain-La-Neuve.

Videospeler inladen...

Mechelen

In Mechelen zijn meer dan 1.000 leerlingen, leerkrachten en grootouders op straat gekomen voor het klimaat. De mars werd afgesloten met een toespraak van Amina Vandenheuvel en Janten Versteele van Youth for Climate Mechelen.

"Waarom blijven wij al acht weken lang op straat komen, dat vergt zoveel energie en de politici blijven de andere kant uitkijken. Wij staan hier en engageren ons en wat doen zij? Politieke spelletjes spelen omdat ze elkaar het succes van de oplossing niet gunnen. We worden continu tegengewerkt met fake berichten, maar zolang je op de boodschapper kan schieten, moet je het niet over het probleem hebben."

Tijdens de krokusvakantie plant Youth for Climate Mechelen een actie rond zwerfvuil.

Brussel, Leuven en Hasselt

Ook in Brussel was er opnieuw een klimaatmars, met vertrek aan het Noordstation en aankomst aan het Zuidstation. "Zolang wij geen actie zien bij de politici kunnen we niet met een gerust hart op school zitten, dus spijbelen we en komen we zelf in actie", luidt het op de Facebookpagina van Youth for Climate Brussel. "Wij blijven wandelen, zolang jullie niet handelen."

In Leuven hebben zo'n 150 scholieren en studenten een zitstaking gehouden op het Ladeuzeplein. "Als de regering na acht weken van protest op haar gat blijft zitten, doen wij dat ook", zei Aaron van Poecke, een van de initiatief­nemers, aan persagentschap Belga.

De klimaatmars in Hasselt moest het met veel minder deelnemers stellen dan verwacht. Slechts een dertigtal betogers kwam opdagen. Organisator Youth for Climate Limburg had op honderden deelnemers gehoopt. "We focussen nu op de grote betoging van 15 maart, waaraan volgens de initiatiefnemers ook gele hesjes zullen deelnemen", zegt organisator Mete Topal. "Dan gaan we voor een grote staking in Hasselt. We pikken ook iedereen op die klaarstaat aan de scholen en dan trekken we richting de Grote Markt."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Waalse klimaatbetogers

En ook in Wallonië werd er vandaag betoogd. Het grootste aantal scholieren kwam op straat in Hoei, in de provincie Luik. Daar daagden 5.000 leerlingen uit lager en middelbaar onderwijs op. In Luik zelf trokken nog eens 1.000 jongeren door het centrum van de stad en ook in Dinant hebben vanmiddag 1.000 scholieren betoogd voor het klimaat.  In de Waals-Brabantse stad Nijvel namen een honderdtal leerlingen deel aan een mars door de stad.

Alles bij elkaar kwamen op deze achtste klimaatdonderdag in totaal zo'n 13.000 scholieren betogen. 

Meest gelezen