Museum in Antwerpen krijgt unieke Ensor van Canadese weldoener

De Canadese wiskundige Henry Crapo (°1932) kocht "De bekoring van Sint-Antonius" van James Ensor begin jaren 60 in de Verenigde Staten. Hij schenkt het werk aan het op dit ogenblik voor verbouwing gesloten Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Daarmee bezit het KMSKA nu 39 Ensors, de grootste en meest diverse verzameling ter wereld. Het werk heeft wel een restauratie nodig. 

Ensor (1860-1949) schilderde "De bekoring van Sint-Antonius" in 1927, al in de herfst van zijn leven en carrière. Ensor plaats de Egyptische heilige centraal tussen een wriemelende massa vrouwen en andere verleidelijke wezens en dingen, een worst onder meer. Aan de rand zien we zijn typische maskers. Antonius blijft onaangedaan lezen in de Bijbel. Het werk is uitgevoerd in pasteltinten.

In 1983 bracht Henry Crapo het werk mee naar Frankrijk. Daar toonde hij het aan een Antwerpse wiskundige. Die bracht hem in contact met het KMSKA.

Het doek gaat bijna meteen naar het restauratie-atelier om vervormingen in de hoeken weg te werken. Wie niet kan wachten op de heropening van het KMSKA moet naar Mu.ZEE in Oostende om de mooiste Antwerpse Ensors te zien.  

De verzamelaar deelt zo zijn liefde voor kunst met het brede publiek, dat er na onze heropening blijvend van kan genieten

Manfred Sellink, directeur KMSKA

Meest gelezen