Videospeler inladen...

Muzikanten brengen muziek aan bed van brandwondpatiënten UZ Gent

Een tiental professionele muzikanten brengt voortaan muziek aan het bed van brandwondpatiënten van het UZ Gent en het Militair Hospitaal in Neder-over-Heembeek. Een therapie die "de fysieke en emotionele ongemakken van een verblijf op intensieve zorgen verlicht", klinkt het.

Twee keer per week spelen de muzikanten op de afdeling Intensieve zorg en het Brandwondencentrum van het UZ Gent. Het helpt patiënten en hun familie om te gaan met de mentale stress die eigen is aan een opname, het Post Intensive Care Syndrome (PICS).

"Op de afdeling zoeken we continu naar manieren om preventief pijn, ongemak en storende prikkels weg te nemen", zegt psychologe Bo Van den Bulcke. Ze startte samen met Willem Wittenberg, verpleegkundige van het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek, de organisatie MusIC.

Die brengt professionele muzikanten met onder andere cello, viool, klarinet, gitaar en fluit aan het bed van de patiënten. De therapie stimuleert de hersenen en lokt reacties uit in het gezicht en ademhaling. De muzikanten spelen geen concert. Ze komen tot aan het bed van de patiënt en passen de toon en het tempo van de muziek aan aan de veranderingen die ze zien bij de patiënt.

Bekijk de reportage over de muziek in het ziekenhuis uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen