Nieuwe afvalverbrandingscentrale van ISVAG in Wilrijk krijgt geen omgevings­vergunning

Er verzamelen donkere wolken boven de geplande nieuwe afvalverbrandingscentrale van ISVAG in Wilrijk. De centrale krijgt geen omgevingsvergunning van de bevoegde minister Koen Van den Heuvel (CD&V). Bij ISVAG kijken ze of ze in beroep gaan.

"Aanvraag was niet duidelijk genoeg"

ISVAG wil de afvalverbrandingsoven die er nu staat langs de A12 in Wilrijk vervangen door een nieuwe installatie met meer capaciteit, maar met minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Volgens minister Koen Van den Heuvel  was de aanvraag niet duidelijk genoeg. "Er is geen concreet plan over de afbraak van de huidige verbrandingsinstallatie en de herbestemming van de site waarop die nu staat. En zonder dat plan is het toch moeilijk om een grondige evaluatie te maken van het project. Daarom heb ik de vergunning dus geweigerd, ook op basis van het ongunstige eindadvies van de gewestelijke omgevingscommissie."

ISVAG reageert teleurgesteld

Bij ISVAG kijken ze of ze in beroep gaan of meteen een nieuwe procedure kunnen starten om een vergunning aan te vragen. Uiteraard vinden ze de beslissing van de minister bijzonder spijtig. "Het is een grote gemiste kans voor het klimaat, vindt voorzitter Philip Heylen. "Onze nieuwe centrale zou goed zijn voor het klimaat, dat bewijst ook een recent rapport van Sylvia Lenaerts, vice-rector van de UA. Daarin staat dat als de nieuwe installatie er op deze plek komt, dat overeen zou komen met het wegnemen van de emissie van 50.000 auto's per dag. Dat kan toch tellen?" 

Er is al wel langer politieke onenigheid over die nieuwe verbrandingsoven. Verschillende partijen zoals Groen  zien de oven liever verhuizen naar de haven. Dus nog afwachten of het hele project nog een toekomst heeft. 

Meest gelezen