Videospeler inladen...

Noord-Korea : "Verklaring van president Trump na de top klopt niet"

Noord-Korea heeft de VS tijdens de mislukte topontmoeting in Hanoi gevraagd om een gedeeltelijke opheffing van de sancties in ruil voor een afbouw van het nucleaire arsenaal en niet om een volledige opheffing, zoals president Donald Trump beweert. Dat zegt de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken. "Wat Trump zei, stemt niet overeen met de werkelijkheid."

"Wij moesten wel opstappen", zei de Amerikaanse president meteen na de mislukte top. "Noord-Korea wou dat de (economische) sancties volledig werden opgeheven, en dat konden we niet doen.  Zij zijn bereid een groot deel van de sites die wij vermelden te ontdoen van kernwapens.  Maar wij konden in ruil daarvoor niet alle sancties opheffen.  Op dit ogenblik hebben we beslist om niet in te stemmen met wat op tafel lag.  We zullen zien hoe het voortgaat."

Wij deden een realistisch voorstel en eisten slechts een gedeeltelijke opheffing van de sancties

Ri Yong Ho, Noord-Koreaans minister van buitenlandse zaken

Volgens Ri Yong Ho, de Noord-Koreaanse minister van buitenlandse zaken, klopt de verklaring van Donald Trump niet.  "In ruil voor een gedeeltelijke opheffing van de sancties waren wij bereid om de raketten in Yongbyon (Noord-Korea's grootste nucleaire basis) te ontmantelen.  Maar Washington wou meer. De Verenigde Staten moeten begrijpen dat wij, op dit moment, niet verder kunnen gaan", vervolgde Ri Yong Ho.  Het is trouwens heel uitzonderlijk dat een Noord-Koreaanse minister de pers te woord staat. 

Geen potten gebroken

De mislukte top met de Noord-Koreaanse dictator is een tegenslag voor Donald Trump, de eerste president van de Verenigde Staten die bereid is een Noord-Koreaanse leider te ontmoeten.  Maar zowel de Verenigde Staten als Noord-Korea proberen na de mislukking in Hanoi geen olie op het vuur te gieten.  "Ach, soms moet je weggaan", zei Trump.  "Dit was zo'n moment; maar we gingen vriendschappelijk uit elkaar."   Pyongyang  zegt dat het bij zijn standpunt blijft, maar benadrukt ook dat er te allen tijde opnieuw gepraat kan worden.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen