Noorse politie twijfelt of ontvoerde vrouw van industrieel nog leeft

"We hebben sinds 11 februari niets meer vernomen", zei inspecteur Tommy Broske aan de verzamelde pers. In de context van een ontvoering is 'geen nieuws' wellicht geen goed nieuws. De Noorse politie houdt ernstig rekening met een scenario waarbij Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, de 68-jarige vrouw van een steenrijke Noorse investeerder, niet meer leeft.

Anne-Elisabeth Falkevik Hagen, die met haar man in een voorstadje van Oslo woont,  was thuis op 31 oktober vorig jaar. Het staat vast dat mevrouw Hagen op die dag werd ontvoerd. In het huis van het koppel lieten de ontvoerders een briefje na. Ze eisten losgeld in de vorm van een cryptomunt (cryptomunten zijn niet te traceren door speurders). Volgens Noorse kranten gaat het, omgerekend, om 9 miljoen euro.

Sindsdien waren er enkele internetcontacten met de ontvoerders, of met mensen die zich voordeden als de ontvoerders. Maar geen van hen kon het bewijs leveren dat mevrouw Hagen effectief ergens wordt vastgehouden. Net zoals niemand kon bewijzen dat de vrouw nog leeft.

De Noorse politie maakte het nieuws over de ontvoering  begin januari publiek. Er kwamen meer dan 1.500 tips binnen,  maar geen enkele leidde tot een doorbraak. Naar twee mannen die op de dag van de ontvoering te zien waren op bewakingsbeelden net buiten een bedrijfsgebouw van echtgenoot Tom Hagen wordt gezocht. Maar het is totaal onduidelijk of die twee iets met de ontvoering te maken hebben.

Het laatste contact met de (mogelijke) ontvoerders dateert van 11 februari. De politie roept de kidnappers op opnieuw van zich te laten horen. "Als dat niet snel gebeurt", vertelde inspecteur Broske, "moeten we ons meer dan ooit de vraag stellen of Anne-Elisabeth Hagen nog in leven is. We kunnen trouwens niet uitsluiten dat er iets is misgegaan op de dag van de ontvoering zelf."

Meest gelezen