Videospeler inladen...

Kris Peeters: "Ook Open VLD ging akkoord om koninklijk besluit over SWT niet te publiceren"

Open VLD ging akkoord om het koninklijk besluit (KB) over de verhoging van de leeftijd voor SWT niet te publiceren om zo het sociaal overleg niet te hypothekeren. Dat heeft minister van Werk Kris Peeters gezegd in "Terzake". Open VLD en N-VA dringen erop aan dat KB toch te publiceren.

Vanmiddag bleek in de Kamer dat regeringspartij Open VLD en ex-coalitiepartner N-VA zich blijven verzetten tegen de versoepeling rond het brugpensioen die de sociale partners in het loonakkoord hebben afgesproken.  

In de arbeidsdeal - of jobsdeal - sprak de regering vorige zomer af om SWT, het vroegere brugpensioen, bij herstructurering te verstrengen. Vanaf dit jaar zou dat maar vanaf 59 jaar kunnen, volgend jaar maar op 60.

Vakbonden en werkgevers spraken in hun recent onderhandelde loonakkoord af om die verstrenging met een jaar op te schuiven, maar Open VLD en N-VA zijn hier niet over te spreken en eisen dat de politieke afspraken over SWT overeind blijven.  Zij beschuldigen minister Peeters ervan het koninklijk besluit om de leeftijd te verhogen bewust niet gepubliceerd te hebben.

Peeters ontkent dat ten stelligste. "Ik heb twee keer in de kern gezegd dat  die twee ontwerpen van koninklijk besluit - over SWT en over de landingsbanen - klaar zijn, maar dat als we ze nu lanceren we mogelijk het sociaal overleg hypothekeren. Ook Open VLD was ermee akkoord dat we die koninklijk besluiten niet zouden publiceren", zegt de minister.

Peeters vindt niet dat hij zijn belofte van vorig jaar om de leeftijd voor SWT te verhogen verbreekt. "Neen, omdat er een nieuw belangrijk feit is, zijnde een ontwerp van interprofessioneel akkoord. Dat is een nieuw gegeven."

CD&V en MR willen uitvoering loonakkoord

 MR en CD&V willen dat het loonakkoord integraal wordt uitgevoerd. "Dit akkoord bij voorbaat afschieten, is het vuur opstoken, aansturen op chaos, op nieuwe stakingen en sociale onrust", zei Stefaan Vercamer (CD&V) in de Kamer. "De lichte aanpassingen zijn voor ons aanvaardbaar", zei MR-fractieleider David Clarinval.

Premier Charles Michel zei dat het akkoord nog moet worden goedgekeurd door de achterban van de vakbonden. Bij groen licht ligt de bal voor de uitvoering van het akkoord niet alleen bij het parlement en de regering, maar ook bij de sociale partners. Die moeten immers binnen de Nationale Arbeidsraad cao's afsluiten. "Ik roep op tot realiteitszin", zei de premier.

Bij de oppositie krijgt het loonakkoord steun van Ecolo/Groen, CDH en DéFI. Van de socialistische fracties kwam niemand tussen.

Bekijk hieronder het gesprek met Peeters in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de reportagen uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen