Kapitein Abhinadan Varthaman zit gevangen in Pakistan, maar is op Indiase sociale media uitgeroepen tot een held.

Pakistan wil Indiase piloot vrijlaten om crisis met India te bezweren

Er lijkt een afkoeling in de maak in de crisis tussen India en Pakistan. Na twee dagen van beschietingen en luchtgevechten wil Pakistan de gevangengenomen Indiase piloot terug naar huis sturen. Beide landen zouden elk een vliegtuig hebben neergeschoten.

"We zijn bereid om de piloot vrij te laten als dat leidt tot een de-escalatie", zo zei de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi op de televisie. De minister maakte ook gewag van een bemiddelingspoging door een speciale gezant van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Die is in Pakistan aangekomen en zou ook India bezoeken.

Pakistaanse vluchtelingen worden weggevoerd van de grens naar veiliger oorden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

India wil geen deal sluiten, maar eist dat de gevangen piloot onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten. Hoopvol is dat Delhi vandaag een dossier over de terreuraanslag van 14 februari in de noordelijke deelstaat Jammu & Kashmir heeft overgemaakt aan Pakistan. De Indiërs verwachten nu dat Pakistan optreedt tegen de terreurgroep Jaysh-e Mohammed (JeM) die de aanslag heeft opgeëist. Die aanslag waarbij 41 Indiase paramilitairen zijn gedood, was de aanleiding voor de huidige crisis tussen beide landen.

De voorbije dagen is het tot gevechten gekomen langs de bestandslijn in Kashmir. Dat gebeurde na een Indiase luchtaanval in Pakistan, waar een kamp van de terreurgroep JeM verwoest zou zijn. Gisteren drongen Pakistaanse vliegtuigen het Indiase luchtruim boven Kashmir binnen en kwam het tot luchtgevechten. Daarbij werd een Indiase MiG-21 neergehaald en is de piloot gevangengenomen. Er zou ook een Pakistaanse F-16 zijn neergeschoten.

Genoeg sabelgekletter?

Vandaag hebben India en Pakistan overigens dorpen op de bestandslijn in Kashmir geëvacueerd uit voorzorg en zijn scholen en andere instellingen in de buurt gesloten. Op de grond worden artilleriebeschietingen over en weer uitgevochten. (Lees verder onder de foto).

Een licht Indiaas gevechtsvliegtuig.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

De publieke opinie in beide landen is woedend en eist actie tegen "de vijand", maar vooral Pakistan - dat financieel aan de grond zit - zou graag de crisis oplossen vooraleer het grotere Indiase leger zijn volle gewicht in de schaal werpt. De Indiase regering van premier Narendra Modi voelt de hete adem van haar hindoenationalistische achterban in de nek, zeker nu er binnenkort verkiezingen zijn in India.

Toch lijken beide aartsrivalen en kernmachten niet echt van plan om de crisis uit de hand te laten lopen en te laten escaleren tot een open oorlog. Onder meer de Verenigde Staten, maar ook Europa, Rusland en China dringen aan op terughoudendheid, zeker nu het luchtverkeer in de regio grondig verstoord is door de spanningen.

De opening zou zijn dat Pakistan inderdaad effectiever gaat optreden tegen een aantal gewapende groepen die in Indiaas Kashmir actief zijn. India wil vooral de radicale groep Jaysh-e Mohammed en haar leider Masood Azhar neutraliseren. Die staan al op westerse lijsten van terreurgroepen, maar zijn openlijk actief in Pakistan.

Meest gelezen