Belga

Brusselse politieman krijgt 6.000 euro boete voor racistische beledigingen tegenover zwarte collega

Een Brusselse politieman is veroordeeld tot een boete van 6.000 euro, waarvan het grootse deel met uitstel, omdat hij een collega van Afrikaanse origine verschillende keren racistisch had beledigd. De man had achter de rug van zijn collega denigrerende opmerkingen gemaakt over hem en zijn pasgeboren kind. Zelf gaf hij één misplaatste opmerking toe, maar hij zei dat hij geen racist was.

Het onderzoek begon na een klacht van het slachtoffer. “Toen mijn cliënt foto’s van zijn pasgeboren kind toonde, gaf beklaagde daarop racistische commentaren”, pleitte de advocaat van het slachtoffer. “Mijn cliënt en zijn gezin voelden zich diep beledigd en gekwetst. Ook op andere momenten werden er racistische opmerkingen gemaakt aan het adres van mijn cliënt.”

Het parket vond echter dat er geen elementen waren die konden leiden tot een veroordeling. Zo had het slachtoffer de opmerkingen over zijn kind niet zelf gehoord en bevestigden niet alle collega’s die het wel hadden gehoord, de racistische opmerking.

Maar volgens de rechtbank toonde het dossier wel aan dat de man schuldig is aan inbreuken op de racismewetgeving. De politieman werd daarop veroordeeld tot een fikse geldboete van 6.000 euro. Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, had zich burgerlijke partij gesteld en kreeg één euro schadevergoeding.

Meest gelezen