Recordschikking voor populaire videoapp TikTok wegens schending privacy kinderen

De videoapp TikTok, die eerder Musical.ly heette en erg populair is onder kinderen en tieners, zou illegaal persoonlijke informatie van kinderen hebben verzameld. Er is nu een schikking getroffen met de Amerikaanse consumentenwaakhond FTC, een boete van 5,7 miljoen dollar. Het zou de grootste boete ooit zijn die in de VS is betaald in een kinderprivacyzaak.

TikTok is een van de meest populaire apps ter wereld, met erg veel jonge gebruikers. De jongeren filmen zichzelf terwijl ze een liedje playbacken of dansen. Die video's kunnen ze van effecten voorzien en online zetten. 

Klacht wegens privacyschending

Volgens de Amerikaanse wet moeten ouders van kinderen jonger dan 13 uitdrukkelijk toestemming geven voor het delen van persoonlijke informatie. Maar TikTok verzamelde namen, e-mailadressen en andere gegevens zonder toestemming. TikTok heeft erg veel gebruikers die jonger zijn dan 13 jaar.  Daarom had het Amerikaanse ministerie van justitie een klacht ingediend tegen TikTok.

TikTok belooft de video's van min 13-jarigen te verwijderen

De Chinese makers van de videoapp hebben nu een schikking getroffen met de Amerikaanse consumententoezichthouder FTC, voor een recordbedrag van 5,7 miljoen dollar.

Ze beloven ook alle video's van Amerikaanse gebruikers jonger dan 13  te verwijderen. Aan de ouders moet voortaan duidelijk toestemming worden gevraagd voor het delen van privacygevoelige gegevens.  

Meest gelezen