Videospeler inladen...

Is uw lichaam genoeg voorbereid op het skiën tijdens de krokusvakantie? 

De krokusvakantie staat voor de deur, een periode waarin heel wat Belgen gaan skiën. Helaas gebeuren er elk jaar ook ongelukken op de latten. Belgische kinesitherapeuten menen dat we sommige skiblessures kunnen voorkomen indien we onze spieren op voorhand al trainen. In verschillende praktijken geven ze momenteel specifieke oefensessies voor mensen die gaan skiën.

Er even tussenuit knijpen om te gaan skiën. Het kan deugd doen, maar zijn onze lichamen er wel voldoende op voorbereid? Volgens Belgische kinesitherapeuten is dat vaak niet het geval. Want heel wat Belgen hebben een zittend beroep, waardoor we onze spieren tijdens het skiën veel intenser belasten dan normaal. 

"De personen die volgende week gaan skiën, zitten meestal een aantal uren per dag aan hun bureau voor een computerscherm", zegt Peter Bruynooghe van de Beroepsvereniging voor Belgische kinesitherapeuten. "Als ze er dan een week intensief invliegen zonder voorbereiding, dan hebben ze veel meer kans op letsels."  

Preventie ski-ongevallen

Wie zijn spieren onder controle heeft, maakt volgens kinesisten minder kans op een pijnlijke val. Heel wat kinesisten bieden daarom wekelijkse oefensessies aan die vooral gericht zijn op kracht, uithouding en stabiliteit. In Lier zijn ze daar dit jaar mee gestart.

"We hebben hier een trainingsprogramma uitgestippeld dat specifiek inzet op de spieren die mensen tijdens het skiën intensief gebruiken", zegt orthopedisch chirurg Frank Verheyden. "Ieder jaar komen er na de vakantie mensen naar de praktijk met een letsel aan de voorste kruisband. Dat willen we voorkomen."

Vijftigplusser Peter Smets tekende alvast in voor de sessies: "Mijn vrouw heeft al een ernstig ski-ongeluk gehad. Ze is toen vanuit Oostenrijk met de ziekenwagen naar huis gebracht. En dat willen we vermijden." Ook Patrick Lagrillière ondervindt de positieve gevolgen van het programma: "Ik zit een hele dag op een bureaustoel. Veel spieren worden daarbij niet gebruikt. Ik voel dat mijn rug, benen en knieën door deze oefeningen verstevigd worden."

Voorbereiding in een sport- of fitnesscentrum?

Preventieve sessies bij een kinesist zijn niet goedkoop, want ze worden niet terugbetaald. De vraag blijft of mensen zich ook niet gewoon kunnen voorbereiden in een sport- of fitnesscentrum.

"Dat kan, maar enkel als er persoonlijke begeleiding is", zegt Peter Bruynooghe van de Beroepsvereniging voor Belgische kinesitherapeuten. "Maar vaak worden mensen na het kennismakingsgesprek niet goed opgevolgd in een fitnesscentrum. Daardoor ontstaan er overbelastings­letsels en komt de patiënt uiteindelijk weer terecht bij de kinesitherapeut."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen