Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Sluiting luchtruim Pakistan leidt tot moeilijkheden voor luchtvaart: Thai Airways schrapte even vluchten

De crisis tussen India en Pakistan heeft nu ook gevolgen voor de burgerluchtvaart. Het Pakistaanse luchtruim is gesloten en daardoor is het erg druk op alternatieve routes. Thai Airways heeft alle vluchten tussen Europa en Azië geschrapt.

De voorbije twee dagen waren er luchtgevechten en bombardementen langs de grens tussen India en Pakistan. Gisteren heeft Pakistan het hele luchtruim gesloten voor de burgerluchtvaart en dat is ook het geval in enkele noordelijke Indiase deelstaten zoals Punjab, Kashmir en Himachal Pradesh.

Dat heeft het luchtverkeer in die landen fors verstoord, maar heeft ook grote gevolgen voor internationale vluchten. Het conflictgebied in Pakistan en het noorden van India ligt op erg belangrijke routes tussen Europa en het Verre Oosten en dagelijks vliegen daar ongeveer 800 toestellen door dat gebied. Een toestel van Eva Air uit Taiwan op weg naar Londen maakte boven India rechtsomkeer en is daarna geland in de Thaise hoofdstad Bangkok.

Vooral vluchten op Bangkok, Singapore en Australië zijn getroffen. De meeste maatschappijen leiden die toestellen nu om via meer zuidelijke routes over India, maar het wordt daar wel erg druk, er is tijdverlies en dat kost ook geld. Zo moeten sommige vliegtuigen landen in India om bij te tanken.

Thai Airways heeft gisteren een meer drastische stap genomen. Alle vluchten vanuit Europa met bestemming Verre Oosten werden geschrapt. Vanochtend liet Thai echter weten dat die vluchten hervat worden, maar wel vertraagd kunnen worden of langer kunnen duren. Thai kan die vluchten hervatten omdat het de toestemming gekregen heeft om door het Chinese luchtruim te vliegen. Doorgaans is China niet zo inschikkelijk om buitenlandse vluchten om te leiden en zeker niet over strategisch gevoelige gebieden zoals Xinjiang of Tibet.

In het rood: meest gebruikte vliegroutes tussen Europa en Zuidoost-Azië

In het blauw: omleiding door meeste maatschappijen

Meest gelezen