AFP OR LICENSORS

Top tussen Kim en Trump kent abrupt einde: hoe komt dat? En wat nu?

De tweede top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump in het Vietnamese Hanoi lijkt te zijn uitgedraaid op een sisser. Wat is daar nu precies gebeurd? En komt het nog goed? Stefan Blommaert legt het uit in mensentaal.

Videospeler inladen...

Het was best spannend: om iets voor 7 uur onze tijd begonnen in Hanoi de geruchten te circuleren dat de topontmoeting voortijdig was afgebroken. Buiten stonden de auto's al te ronken die de twee wereldleiders moesten wegbrengen. En het restaurant waar de lunch gepland was, waar de twee delegaties samen zouden eten, bleef helemaal leeg.

Een half uur lang was er complete chaos en verwarring. Omstreeks half 8 vanochtend kwam dan het bericht van het Witte Huis dat de top was beëindigd, maar zonder akkoord.

Videospeler inladen...

Trump had na de vorige, historische top in Singapore nogal wat kritiek gekregen omdat hij een akkoord had getekend dat heel vaag was. Daarin werd wel gesproken over kernontwapening, maar zonder concrete stappen. 

Blijkbaar wou hij die kritiek nu vermijden en heeft hij heel hoge eisen gesteld over de precieze stappen die ze moeten ondernemen in de komende maanden en jaren in dat denucleariseringsproces.

De Noord-Koreanen wilden daar niet op ingaan, maar vroegen wel dat de economische sancties zouden worden opgeheven. Trump zei dat dat onmogelijk was, dat ze eerst moesten voldoen aan de Amerikaanse eisen.

Daarmee is die top in zekere zin mislukt. Maar volgens Trump was de sfeer op het einde toch nog heel goed: ze hebben elkaar een hand gegeven en gezegd dat ze contact zullen houden.

Videospeler inladen...

De twee delegaties hebben afgesproken dat de onderhandelingen voortgaan maar dan op een lager niveau, dus tussen technici, mensen van de ministeries, eventueel ook ministers van Buitenlandse Zaken. Op termijn zou er dan weer een top kunnen komen tussen Trump en Kim, hoewel daar op dit ogenblik nog geen afspraken over zijn gemaakt.

Maar het is dus niet zo dat met de abrupte beëindiging van deze top de dialoog tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea is stopgezet.

Bekijk hieronder de analyse van  Stefan Blommaert in “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen