Videospeler inladen...

Top tussen Trump en Kim eindigt zonder akkoord, sancties en kernwapens blijven het struikelblok

De top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in de Vietnamese hoofdstad Hanoi heeft geen akkoord opgeleverd. Toch zijn de gesprekken niet afgesprongen en wordt er in de toekomst voort gepraat.

De top is ook vroeger beëindigd dan verwacht en dat leek te wijzen op onenigheid. Op een persconferentie van president Trump en zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo bleek dat dat inderdaad het geval was.

Wij vroegen Kim om meer te doen, maar hij was daar niet toe bereid

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo

Volgens Trump en Pompeo zijn er de voorbije weken flink vorderingen gemaakt tussen Amerikaanse en Noord-Koreaanse onderhandelaars, maar dat bleek niet genoeg te zijn om nu een document te ondertekenen.

Concreet zou Kim Jong-un geëist hebben dat alle internationale sancties tegen Noord-Korea opgeheven zouden worden en dat bleek niet aanvaardbaar te zijn voor de Amerikanen. Anderzijds wou Kim dan weer niet weten van bepaalde voorstellen over nucleaire ontwapening die Trump op tafel had gelegd.

Toch hamerden zowel Trump als Pompeo erop dat er vooruitgang geboekt is in de onderhandelingen, dat de relaties met Kim Jong-un niet verbroken zijn en dat er in de toekomst nog voort wordt onderhandeld. "Geef het wat tijd", zei Pompeo tegen de journalisten in de perszaal. Trump benadrukte dat de top niet in een slechte sfeer geëindigd is.

Top Hanoi loopt af met sisser

Vanochtend toonden de twee leiders zich nochtans erg ontspannen toen ze elkaar ontmoetten. Trump liet verstaan dat hij niet gehaast was om tot een akkoord te komen en Kim zei dat hij niet in Hanoi zou zijn als hij niet bereid was tot nucleaire ontwapening.

Kim Jong-un heeft beloofd om geen kernwapens of raketten meer te testen

VS-president Donald Trump

Volgens Trump heeft Kim op de top vandaag beloofd dat hij geen nieuwe testen met kernwapens of raketten meer zou uitvoeren.

Toch is het duidelijk dat de top, die met zoveel poeha werd aangekondigd en over twee dagen gespreid werd, niets heeft opgeleverd. Zelfs geen vage verklaring zoals in juni in Singapore of een kleine symbolische zet.   

Vreemd is dat niet, want de vijandschap en het wantrouwen tussen het Westen en het communistische regime in Noord-Korea is decennia oud en de kloof is erg diep. Trump heeft gelijk als hij zegt dat dat niet op een drafje geregeld kan worden.

Anderzijds is het ook duidelijk dat Noord-Korea niet van plan is om zijn kernwapens en raketten op te geven, al zullen er niet meteen nieuwe testen komen, want dat zou de toenadering het nekschot geven.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen