Vlaanderen gebuisd in Europese studie: vluchtelingen kunnen hier te weinig verder studeren

Onze Vlaamse regering doet - in vergelijking met andere Europese landen - weinig inspanningen om vluchtelingen te laten verder studeren aan de hogeschool of universiteit. Dat blijkt uit een recent rapport van de Europese Commissie. "Daardoor missen we een pak talent", zegt Elisabeth Meuleman van oppositiepartij Groen.

De Europese Commissie heeft aan de start van dit jaar een rapport uitgebracht over de integratie van asielzoekers en vluchtelingen in het Europese hoger onderwijs. In de studie zijn in totaal acht maatregelen geselecteerd die een beeld moeten geven over de begeleiding van vluchtelingen naar het hoger onderwijs. Het gaat onder andere om studiebeurzen, taalondersteuning en voorbereidende programma's.

De acht verschillende maatregelen worden vervolgens vergeleken in verschillende Europese landen. En wat blijkt? Vlaanderen doet in vergelijking met andere Europese landen veel minder inspanningen om vluchtelingen te laten verder studeren. Van de acht maatregelen die het onderzoek aftoetste, past Vlaanderen er slechts één toe. Landen als Duitsland, Frankrijk Denemarken en Zweden zijn daarentegen koplopers (zie grafiek hieronder).

Het gevolg? "We missen een pak talent"

Volgens oppositiepartij Groen is de conclusie duidelijk: we kunnen nog veel leren van andere landen. "We moeten inzetten op taalondersteuning tijdens de studies, in plaats van mensen bij de aanvang tegen te houden", verduidelijkt Elisabeth Meuleman van Groen. "Het personeel van de instellingen hoger onderwijs zouden beter opgeleid kunnen worden om meer oog te hebben voor de specifieke noden van studenten met een vluchtverleden.”

Want nu missen we volgens de partij een pak talent. Groen pleit daarom voor een meer gecoördineerde aanpak aan de hand van leerwinkels in elke provincie die vluchtelingen moeten begeleiden naar het hoger onderwijs. De bedoeling zou zijn dat vluchtelingen er wegwijs worden gemaakt in ons onderwijssysteem en geholpen worden om hun diploma uit het thuisland erkend te krijgen.

Het zou al enorm helpen mocht er een centraal punt zijn waar vluchtelingen zich moeten melden

Elisabeth Meuleman, Groen

“Het zou al enorm helpen mocht er een centraal punt zijn waar vluchtelingen zich moeten melden, want nu ontbreekt in Vlaanderen een eenduidige en overkoepelende aanpak”, zegt Meuleman. “We moeten de bevoegdheid ook wegnemen bij de  hogescholen en universiteiten. Want transparantie is van vitaal belang bij mensen die in een voor hen totaal vreemd land aankomen.”

Er is altijd ruimte voor verbetering, maar het klopt niet dat er niks gebeurt 

Vlaams minister van onderwijs, Hilde Crevits

Vlaams minister van onderwijs, Hilde Crevits, is het niet eens met de kritiek van Groen. Ze wijst erop dat Vlaanderen het heel goed doet wat betreft de erkenning van diploma's die vluchtelingen in hun thuisland hebben behaald. Acht op de tien diploma's worden erkend, zegt ze. 

"De reden waarom Vlaanderen minder goed scoort in het rapport van de Europese commissie, is dat we bewust hebben gekozen om de ondersteuning van de vluchtelingen door de universiteiten en hogescholen zelf te laten organiseren", legt Crevits uit. "En zij worden daarvoor ook vanuit Vlaanderen gefinancierd." 

Meest gelezen