AFP or licensors

VN-Veiligheidsraad verwerpt Russische resolutie over Venezuela

Een Russische resolutie die bezorgdheid uitdrukt over dreigingen om geweld te gebruiken tegen Venezuela is weggestemd in de VN-Veiligheidsraad. De ontwerpresolutie van Moskou kreeg enkel steun van China, Zuid-Afrika en Equatoriaal-Guinea.

De Russische tekst benadrukte "de noodzaak van volledig respect voor de beginselen van menselijkheid, neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid bij het verlenen van internationale hulp". De tekst bevatte het woord "humanitair" niet.

Rusland en China hadden eerder hun veto uitgesproken tegen een resolutie van de Verenigde Staten, die opriep tot "vrije, rechtvaardige en geloofwaardige presidentsverkiezingen" en tot het onmiddellijk leveren van humanitaire hulp aan Venezuela.

(Lees verder onder de foto)

Bolsonaro en Guaido.
AFP or licensors

Intussen heeft de zelfverklaarde Venezolaanse interim-president Juan Guaido op een gezamenlijke persconferentie met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro gezegd dat hij van plan is om dit weekend of maandag terug te keren naar zijn land, ondanks het risico te worden opgepakt.

 Vorige vrijdag stak Guaido de grens over naar Colombia, om toe te zien op de leveringen van humanitaire hulp aan Venezuela. Het Venezolaanse leger blokkeerde die hulp aan de grens. Hetzelfde gebeurde aan de grens met Brazilië. Aan de grenzen van Venezuela zijn daarbij al enkele doden gevallen.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro had eerder gezegd dat Guaido bij zijn terugkeer oppakken riskeert, omdat hij een verbod van het Grondwettelijk Hof om het land te verlaten naast zich neergelegd had.

Guaido is zich van de situatie bewust maar zal er niet voor vluchten, zo citeerde de zender O Globo hem op gezag van diplomatieke kringen. Concrete maatregelen om een einde te maken aan de machtsstrijd in Venezuela kondigden Guaido en Bolsonaro op hun persconferentie niet aan.

Meest gelezen