Videospeler inladen...

VRT NWS sprak met Greta Thunberg en Anuna De Wever: "Ik ben klaar met de traagheid van de politiek"

Vandaag leiden de Vlaamse Anuna De Wever en de Zweedse Greta Thunberg de klimaatspijbelaars door Antwerpen. Hoewel hun acties veel energie opslorpen, blijven ze strijdvaardig om de klimaatopwarming aan te kaarten bij de politiek, zo zeggen ze in een dubbelinterview met VRT NWS: "Wanneer wij stoppen, is niet de vraag. De vraag is: wanneer beginnen zij eraan?"

Veel slaap en ontspanning hebben Greta Thunberg en Anuna De Wever niet de laatste weken. "Maar ik vind het geweldig wat we aan het doen zijn", zegt De Wever. "Nu ook met Greta: dat geeft me extra energie om te blijven gaan. Het is een fulltime job geworden."

Hun klimaatstakingen krijgen intussen wereldwijde weerklank en de acties brachten hen onder meer tot bij wereldleiders als Macron en Jean-Claude Juncker. "Almaar meer mensen beginnen ons te behandelen als volwassenen", merkt Thunberg op. "Hoe langer we dit doen, hoe meer mensen ons ernstig nemen. Dus het draait allemaal om geduld."

Nochtans is dat net het verwijt dat de klimaatspijbelaars vaak krijgen: dat ze geen geduld hebben, dat beslissings­processen veel trager gaan dan zij verwachten. Maar daar heeft De Wever geen boodschap aan, zegt ze. "Ik ben klaar met de traagheid van de politiek. De klimaatopwarming gaat daar niet op wachten. Ik zeg niet dat ze het nu moeten oplossen, maar wel dat ze met een plan of een idee komen. Er is gewoon niks in België en dat is zo teleurstellend."

Als je 'niet genoeg' doet, betekent dat dat je al iets doet. En eigenlijk doen de politici gewoon niets

Greta Thunberg

Greta Thunberg treedt haar bij: "Veel mensen zeggen dat politici niet genoeg doen om de klimaatverandering aan te pakken. Maar ik ben het daar niet mee eens. Als je 'niet genoeg' doet, betekent dat dat je al iets doet. En eigenlijk doen de politici gewoon niets."

Leugens en haat

Beide meisjes staan met hun acties volop in de kijker en krijgen daardoor ook heel wat haatdragende commentaren te slikken. "De meeste negatieve reacties gaan over mijn gender en bij Greta over haar aspergersyndroom", vertelt De Wever. "Dan denk ik: dat is heel stom. Wij komen op voor het klimaat, je kunt daar niet tegen zijn, want dat is zo'n groot probleem dat echt iedereen aangaat. Dat mensen dan op de persoon beginnen te bashen, is jammer en totaal niet zinvol."

Anuna De Wever.

"Haatcommentaren lezen is een goede manier om een taal te leren", lacht Thunberg. "Want ik moet weten waarover ze schrijven, of er iets van waarheid in zit. Maar meestal zijn het maar geruchten, leugens en pure haat. Haat tegenover mijn persoon of tegenover mijn ouders, het is gewoon hilarisch dat ze niets beters kunnen bedenken."

Vanwaar komen die reacties dan? "Ik denk dat veel mensen het moeilijk hebben met de spiegel die we hen nu voorhouden. Je merkt nu: de dingen die ik doe, hebben gevolgen, de dingen die ik niet doe ook. Misschien is het tijd om wat meer verantwoordelijkheid te nemen."

Ik denk dat veel mensen het moeilijk hebben met de spiegel die we hen nu voorhouden

Anuna De Wever

"Negatieve reacties zullen er altijd zijn als je ergens voor vecht", vult Thunberg aan. "Ik vind het goed dat ze ons als een bedreiging zien." Volgens haar is het een teken dat mensen er op z'n minst mee bezig zijn. De Wever is stellig: "De grootste figuren in de geschiedenis hebben het verschil gemaakt omdat ze tegen de regels in gingen. Zij kregen ook veel haat. Maar het is nodig om iets te veranderen."

"Ik ben een beetje anders"

De haatcommentaren raken hen niet, maar dat betekent niet dat de twee tieners geen hinder ondervinden van de hype rond hun persoon. Zoals toen Greta Thunberg vorige week door de politie moest worden afgeschermd van de massa journalisten om haar heen. Dat is extra moeilijk voor iemand met het syndroom van Asperger, een autismespectrum­stoornis.

"Als ik dat allemaal in mij opneem, zou ik niet meer functioneren. Dus ik sluit mij daarvan af", zegt ze daarover. "Het is goed dat journalisten hierover berichten, maar soms zijn ze nogal intens."

Greta Thunberg.

Toch ziet ze er ook een troef in. "Ik ben een beetje anders. Ik hou er niet van het sociale spel mee te spelen. Ik lieg niet. Ik kan niet zomaar iets zeggen en dan iets anders doen. Als ik zoals iedereen zou zijn geweest, zou ik ook voortgedaan hebben zoals iedereen. Dan zou ik nooit aan deze staking begonnen zijn."

Dat hun klimaatprotest veel energie opslorpt, is een understatement, bevestigt ook De Wever. Maar het blijft een bijzondere ervaring: "Natuurlijk heb ik daarbuiten totaal geen leven meer. Maar ik vind dat helemaal niet erg. Ik vind het geweldig om tijd te spenderen met mensen die echt iets te zeggen hebben."

Vuur aan de schenen

Hoelang ze dit nog volhouden? Thunberg is duidelijk: "Ik blijf doorgaan tot Zweden de akkoorden van Parijs nakomt. Dan hoop ik dat mensen overal ter wereld hetzelfde zullen doen voor hun land. Maar wanneer wij stoppen, is niet de vraag. De vraag is: wanneer beginnen zij eraan?"

Ik zou het niet erg vinden dat er een beetje minder aandacht zou zijn voor de marsen en dat de politici een beetje meer het vuur aan de schenen wordt gelegd

Anuna De Wever

"Het gaat niet over ons", knikt ook De Wever. "Het gaat ook niet over met hoeveel mensen we daar staan. De politici hadden al lang in actie moeten schieten. Ze hadden al lang met maatregelen moeten komen, of met ideeën of plannen. Ik zou het niet erg vinden dat er een beetje minder aandacht zou zijn voor de marsen en dat de politici een beetje meer het vuur aan de schenen wordt gelegd."

Bekijk hier het volledige interview met Greta Thunberg en Anuna De Wever:

Videospeler inladen...

Bekijk hier ook het verslag in "Het journaal" van gisteravond:

Videospeler inladen...

Meest gelezen