Wat verandert er op 1 maart?

Op 1 maart veranderen weer een aantal zaken in ons land. Op de Car-Pass komt extra informatie, dienstencheques zullen vanaf nu een jaar lang geldig zijn, minimumpensioenen stijgen en de Vlaamse regering voert een sloop-en-heropbouwpremie in.

Extra informatie op de Car-Pass

De "Car-Pass"-wet die de fraude met de kilometertellers wil bestrijden, dateert uit 2004. Hoog tijd om deze aan te passen aan de noden van vandaag. Naast de kilometergeschiedenis zal de Car-Pass vanaf 1 maart extra informatie bevatten. De koper zal zich dus een beter beeld van de auto kunnen vormen. 

Over welke informatie gaat het?

De euronorm: belangrijk voor de fiscaliteit op het voertuig, maar ook bepalend voor de toegang tot de lage-emissiezones.

De CO2-emissies: de autofiscaliteit is gebaseerd op CO2-uitstoot. Die uitstootwaarden worden vanaf nu op de Car-Pass gezet.  

Melding keuring na ongeval: voertuigen die een zwaar ongeval hebben gehad, moeten een strenge keuring ondergaan. Sommige van deze voertuigen worden na een gebrekkige herstelling zonder keuring te koop aangeboden. Om dit onmogelijk te maken, zal de koper van de Car-Pass kunnen aflezen of er op het voertuig nog een keuring na ongeval moet plaatsvinden.

Dienstencheques 1 jaar geldig

Vanaf 1 maart 2019 zullen dienstencheques een jaar lang geldig zijn in plaats van acht maanden. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). 

Nogal wat mensen verloren die termijn van acht maanden weleens uit het oog. Het afgelopen jaar zijn ongeveer een half miljoen dienstencheques vervallen. Op een totaal jaarlijks bedrag van 1,1 miljard euro dat aan dienstencheques uitgegeven wordt, gaat het om bijna 5 miljoen euro die niet besteed wordt. “Geld dat je hebt uitgegeven en waar je niets voor terugkrijgt, moeten we altijd proberen te voorkomen”, zegt minister Muyters.

Minimumpensioenen een beetje opgetrokken

Op 1 maart 2019 verhogen de minimumpensioenen voor een volledige loopbaan. Gepensioneerde zelfstandigen en werknemers met een minimumpensioen voor een volledige loopbaan krijgen een opslag van 0,7 procent.

Aan het minimumpensioen voor een onvolledige loopbaan verandert niets. U vindt de actuele bedragen in onderstaande tabel.

Sloop- en heropbouwpremie

In dertien Vlaamse steden (Antwerpen, Gent, Oostende, Mechelen, Sint-Niklaas, Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt) maak je aanspraak op 6 procent in plaats van 21 procent btw bij de sloop en heropbouw van een woning. Particulieren die NIET in een van die dertien steden wonen, kunnen een Vlaamse sloop-en-heropbouwpremie aanvragen.

De nieuwe premie, die 7.500 euro zal bedragen, kan aangevraagd worden vanaf 1 maart 2019 via www.energiesparen.be.

Meest gelezen