Videospeler inladen...

Weerman Frank Deboosere blikt bij start van de lente terug op de winter: "Zachte en zonnige winter"

Vandaag start de weerkundige lente. De voorbije winter was volgens weerman Frank Deboosere "zacht en zonnig". Er is deze winter ook een normale hoeveelheid neerslag gevallen, maar "het tekort van de voorbije herfst, zomer en lente hebben we nog niet goedgemaakt". En de winterkleding, die houdt u best nog even in de buurt.

De voorbije winter was een zachte winter, bevestigt Frank Deboosere. "We halen ongeveer de 12e plaats wat betreft de zachtste winters ooit, dus er zijn er nog wel degelijk zachtere geweest", zegt Frank Deboosere.  "Maar het is duidelijk: we hebben niet veel moeten stoken. "

Bovendien was het ook een zeer zonnige winter. "Dat is toch wel iets opvallends, daar komen we ongeveer op de achtste plaats van zonnigste winters ooit, met dank natuurlijk aan die fantastische maand februari." 

We hebben niet veel moeten stoken. 

Vooral het recente mooie weer, met hoge temperaturen ligt nog vers in het geheugen.  "Op zich is het niet abnormaal dat we eens een paar warme dagen hebben, maar de laatste warme dagen van februari, die waren echt wel zeer warm, met de eerste 20 graden. Zo vroeg een 20 graden halen in de winter, dat hebben we nog nooit meegemaakt sinds 1833." 

Zo vroeg 20 graden halen in de winter, dat hebben we nog nooit meegemaakt sinds 1833.

En die opeenvolging van temperatuurrecords kan volgens Deboosere mogelijk gezien worden in het kader van de klimaatopwarming: "Het is veel te kort door de bocht om een dagrecord aan de klimaatopwarming te gaan toeschrijven, maar we zien wel dat de meeste dagrecords van hoge temperaturen allemaal vallen in de 21 eeuw en dat de dagrecords van zeer lage temperaturen allemaal vallen aan het begin van de 20e eeuw en dat is natuurlijk geen toeval." 

Deze winter was niet uitzonderlijk op het gebied van neerslag, er is een normale hoeveelheid gevallen, maar toch is er nog altijd een structureel tekort. "We hebben nog altijd het tekort van de voorbije herfst, zomer en lente niet goedgemaakt. We zouden in feite nog altijd een 13e, 14e en 15e maand kunnen gebruiken. Veel mensen vinden dat als muziek in de oren klinken, maar het gaat wel degelijk om water. We zouden een zeer natte lente moeten hebben. Als we die niet hebben, dan gaat alle warmte van de zon heel snel gebruikt worden om de temperatuur ’s zomers de hoogte in te jagen en dan riskeren we bovenal ook nog eens een fikse droogte deze zomer. " 

En de winterkleding, die bergt u best ook nog niet allemaal op, want de kans op een kleine winterprik bestaat nog steeds. "We denken dan vooral nog aan een aantal sneeuw- of vorstdagen in de eerste helft van maart. Maar echt stenen uit de grond vriezen, dat zie ik in de maand maart niet meteen meer gebeuren", besluit Deboosere. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen