Wevelgem krijgt het label van pleegzorggemeente

De gemeente Wevelgem heeft het label van "pleegzorggemeente" gekregen. Dat betekent dat Wevelgem pleeggezinnen wil steunen. In West-Vlaanderen zullen binnenkort een tiental gemeenten dat label hebben.

De gemeente Wevelgem wil pleeggezinnen steunen. Om wat de gemeente voor pleeggezinnen doet, kreeg ze van de vzw pleegzorg het label "pleegzorggemeente". Er zijn in West-Vlaanderen 900 pleeggezinnen, die zorgen voor 1.200 kinderen én volwassenen met een beperking. In Wevelgem zijn er 27 pleeggezinnen, die samen zorgen voor 35 pleegkinderen en voor vier volwassenen met een beperking. Volgens de vzw Pleegzorg is dat een mooie score. 

Voor familie of voor onbekende kinderen

Agnes Bruneel en Noël Stockman uit Moorsele zijn pleegouders voor twee van hun kleinkinderen. Je kan dus kinderen uit je familie opvangen, wat dan in de vaktaal een "netwerkgezin" heet. Maar je kan je ook kandidaat stellen bij de vzw pleegzorg om kinderen op te vangen die geen familie zijn. Dan ben je een "bestandsgezin". Je zit in het aanbod om te helpen. Agnes heeft tonnen respect voor wie het tweede doet. "Geen gemakkelijke opdracht, maar wel broodnodig", zegt Agnes. Agnes en Noël zijn zestigers en hadden zich hun pensioen anders voorgesteld, maar ze doen het graag. Want de dankbaarheid die je terugkrijgt, is niet in woorden uit te drukken.

Meer informatie vind je op www.pleegzorgvlaanderen.be 

Meest gelezen