Belga/AP

Magritte topstuk bij veiling in Londen, vrouwenportret uit Antwerpse periode Van Gogh lost verwachtingen niet in

"Le lieu commun", een werk van de Belgische surrealistische kunstenaar René Magritte, is gisteravond voor 21,1 miljoen euro geveild bij Christie's in Londen. Het werd het op een na duurste werk op de veiling. Een vroeg schilderij van Vincent van Gogh, een vrouwenportret uit zijn Antwerpse periode,  loste de verwachtingen niet in. Het wisselde voor 6,7 miljoen euro van eigenaar terwijl vooraf geschat was dat het werk tussen 10 en 15 miljoen euro zou opbrengen. 

Bij Christie's zijn gisteravond 7 werken van René Magritte onder de hamer gegaan. In totaal brachten ze meer dan 32 miljoen pond (37,4 miljoen euro) op. 

"Le lieu commun" (foto hieronder) uit 1964 ging voor het eerst onder de hamer. Een bieder had maar liefst bijna 18,4 miljoen pond (21,1 miljoen euro) veil voor het schilderij. Volgens Christie's is het werk, waarop een man met de voor Magritte typische bolhoed staat, het belangrijkste van de schilder dat sinds 1998 geveild werd.

(lees verder onder de foto) 

AFP

De andere werken van Magritte die onder de hamer gingen, waren "Le pain quotidien" (3,9 miljoen euro), "Moments musicaux" (2,8 miljoen euro), "La belle captive" (2,5 miljoen euro), een compositie op het strand (2,3 miljoen euro), "Le monde poétique II" (2,2 miljoen euro) en "Les barricades mystérieuses" (2,2 miljoen euro).

"Amper" 6,7 miljoen euro voor Van Gogh

Een werk uit de Antwerpse periode van de Nederlandse schilder Vincent van Gogh loste de verwachtingen in Londen niet in. Van Gogh schilderde het werk "Portrait de femme: buste, profil gauche" in 1885 in Antwerpen. In 1885 en 1886 verbleef hij als beginnende kunstenaar enkele maanden in Antwerpen. Hij was toen zelf straatarm. 

(lees verder onder de foto) 

AP

Het meisje dat op het portret te zien is, was "een scharrel van Vincent van Gogh uit het Antwerpse nachtleven", vertelde Johan Pas, hoofd van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen gisteren aan Radio 2 Antwerpen. "Geen echt model, want daar had hij het geld niet voor." 

Het werk leverde uiteindelijk veel minder op dan verwacht. Het was geschat op een bedrag tussen 10 en 15 miljoen euro. 

Hoogste prijzen voor Cézanne, Magritte en Renoir

De zeven Magrittes en de Van Gogh werden verkocht tijdens een veilingavond bij Christie's in Londen van impressionistische, moderne en surrealistische kunstwerken, die alles samen 165,7 miljoen pond (193,9 miljoen euro) opbrachten. "Le lieu commun" was daarbij een van de topstukken en bleek het op een na duurste werk.

Enkel voor "Nature morte de pêches et poires" (foto hieronder) van de Fransman Paul Cézanne werd meer betaald (24,7 miljoen euro). "Sentier dans le bois" van de eveneens Franse schilder Pierre-Auguste Renoir vervolledigt de top drie (14,4 miljoen euro).

Belga

Meest gelezen