Eén op de vijf geplande werken aan Vlaamse snelwegen wordt uitgesteld

Van alle werken op snelwegen die in het begin van het jaar worden gepland, wordt uiteindelijk 20 procent uitgesteld. Dat blijkt uit gegevens van het Agentschap Wegen en Verkeer die VRT NWS opvroeg. Verschillende oorzaken kunnen daarvan aan de basis liggen. 

Begin deze week stelde Wegen en Verkeer het overzicht voor van alle wegenwerken die in Vlaanderen gepland staan. Zo wordt in Vlaanderen dit jaar meer dan 240 kilometer snelweg vernieuwd. Opvallend aan die lijst is dat er ook wegenwerken op staan die eerder al aangekondigd werden maar niet uitgevoerd. Zoals de A18 in West-Vlaanderen tussen Jabbeke en Gistel in de richting van Frankrijk. 

“Natuurlijk kan het dat werken pas later uitgevoerd worden dan gepland,” zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer. “Dat is ook geen uitzondering. Een planning is nu eenmaal slechts een planning. Omwille van tal van verschillende omstandigheden kan het zijn dat ingrepen worden uitgesteld.”

"Wij werken met een GIP (Geïntegreerd Programma) - een meerjarenplan dus waarin wij timing en budgetten plannen. Zo kunnen we gemakkelijk schuiven met ingrepen over jaren heen wanneer dat noodzakelijk is."

"Ongeveer 80% van de werven die gepland zijn in het begin van het jaar kunnen ook effectief uitgevoerd worden volgens de oorspronkelijke planning. Soms wel maar gedeeltelijk." 

Vergunningen en aanbestedingen

Veva Daniels: "Vaak zorgt het aanbestedingsproces voor vertraging. Er wordt steeds gepland, rekening houdend met een normale aanbestedingsprocedure. Maar ook als er een partij naar de Raad van State trekt om een vergunning aan te vechten, vertraagt alles. Dat was bijvoorbeeld het geval met de werken op de E40 in de buurt van Gent waar tussen Zwijnaarde en Sint-Denijs-Westrem een vierde rijstrook gepland was. Soms spelen ook de weersomstandigheden mee."

In verband met de A18: "Het klopt dat in 2017 deze ingreep al was aangekondigd om eind 2017 uit te voeren," zegt Veva Daniels. "Maar midden 2017 werd beslist om deze toch uit te stellen. Uiteraard zullen wij altijd rekening houden met de veiligheid van de weggebruikers. Indien wegenwerken noodzakelijk en dringend zijn, dan kunnen we altijd onmiddellijk ingrijpen. De werken aan de A18 tussen Gistel en Jabbeke, richting Frankrijk zullen dit jaar zeker doorgaan."

Meest gelezen