Videospeler inladen...

30-tal studentenclubs ondertekent doopcharter KU Leuven niet, "regelrechte schande", zegt Crevits

28 jongensclubs hebben het doopcharter van de KU Leuven niet ondertekend. Dat laten de KU Leuven en LOKO weten, de koepelorganisatie van alle Leuvense studenten. Naar aanleiding van een dodelijke studentendoop vorig jaar hadden alle studentenclubs nochtans gezegd dat ze het charter zouden tekenen. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits spreekt van "een regelrechte schande".

Na de fatale afloop van een doop van studentenclub Reuzegom in december, legde de KU Leuven het doopcharter opnieuw voor aan de studentenclubs die eerder hadden geweigerd dit te onderschrijven. "Het charter is een vertaling van het tuchtreglement, dat respect voor de medemens vooropstelt, naar de context van een studentendoop," verduidelijkt de KU Leuven.

Vandaag was de deadline om het charter te ondertekenen, maar nu blijkt dat alle jongensclubs - zoals Reuzegom er een was - dat niet wensen te doen. "Het bijgewerkte doopcharter werd bevestigd door LOKO (de koepelorganisatie van alle Leuvense studenten, red.), en ook de meisjesclubs hebben het charter ondertekend. De jongensclubs deden dat tot nu toe niet omdat ze nog met eigen interne regelgeving bezig zijn", laat KU Leuven weten. In totaal zijn er twaalf meisjesclubs, die het charter dus wél ondertekenden.

Een van de zaken die in het doopcharter staat, is dat we een meldingsplicht krijgen richting LOKO, om onze doop volledig te beschrijven. Dat gaat voor het Seniorenkonvent niet. Wij willen gewoon onafhankelijk blijven

Jan-Baptist Polfliet van Seniorenkonvent, de koepel van jongensclubs

De jongensclubs willen het charter niet ondertekenen omdat ze dan moeten melden waar en wanneer hun dopen doorgaan aan de studentenkoepel LOKO. "Een van de zaken die in het doopcharter staat, is dat we een meldingsplicht krijgen richting LOKO, om onze doop volledig te beschrijven. Dat gaat niet voor het Seniorenkonvent (de koepel van jongensclubs, red.). Wij willen gewoon onafhankelijk blijven. Inhoudelijk is er voor ons geen wereldschokkend probleem", zegt Jan-Baptist Polfliet van het Seniorenkonvent. 

De jongensclubs werken nu in twee werkgroepen aan een eigen doopcharter, dat volgens hen even veilig zal zijn. "We hebben de KU Leuven laten weten dat we daar niet klaar mee zijn", zegt Polfliet. "Wij willen gerust in samenwerking met KU Leuven en de Leuvense politie werken, maar LOKO heeft daarin geen plaats voor ons." 

Het is spijtig dat de jongensclubs het charter nog niet willen ondertekenen. We verwachten dat ze dit de komende weken alsnog zullen doen

Luc Sels, rector van de Katholieke Universiteit Leuven

Rector Luc Sels is teleurgesteld. "Een doop mag geen vernedering zijn, het moet een verwelkoming zijn en dat mag ludiek zijn. Een doop moet vooral in alle veiligheid en met respect kunnen plaatsvinden. Net daarom vind ik het een bijzonder krachtig signaal dat de meisjesclubs zich via het charter engageren om daar actief aan mee te werken. Het is spijtig dat de jongensclubs het charter nog niet willen ondertekenen. We verwachten dat ze dit de komende weken alsnog zullen doen en gaan ervan uit dat ze ook in hun interne organisatie stappen zetten met het oog op meer veiligheid en respect."

De clubs beloofden in december nog voor camera's dat ze het doopcharter zouden ondertekenen, dat blijkt nu niet zo

LOKO, koepelorganisatie van de Leuvense studenten

Ook LOKO is niet tevreden met deze beslissing en wijst erop dat de gemaakte afspraken niet worden nagekomen. "Dit niet doen impliceert ernstige woordbreuk waarop we een krachtig signaal vanuit de instellingen verwachten. De clubs beloofden in december nog voor camera's dat ze het doopcharter zouden ondertekenen, dat blijkt nu niet zo. Het kan niet langer dat een kleine minderheid van studenten zichzelf een carte blanche toemeet op vlak van veiligheid en respect voor de medemens."

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

Crevits: "Regelrechte schande"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vindt het schandalig dat de jongensclubs het charter voorlopig weigeren te ondertekenen. "Een doop is een verwelkomingsritueel. Dat ritueel moet gebeuren met respect voor een aantal elementaire regels en met respect voor de integriteit van personen. Ik gebruik niet graag grote woorden, maar dit is een regelrechte schande", aldus Crevits. (bekijk video hieronder)

Videospeler inladen...

20-jarige student overleed na drinken visolie

Begin december overleed een 20-jarige student nadat hij had deelgenomen aan een doop van de studentenclub Reuzegom. Dat is een club van Antwerpse studenten in Leuven. Tijdens de studentendoop hadden de clubleden zich teruggetrokken in een bos in Vorselaar. Daar moesten de nieuwelingen onder meer visolie drinken. Drie studenten werden onwel. Eén van hen overleed. De twee studenten die gewond raakten, dienden een klacht in om zich burgerlijke partij te stellen bij het onderzoek.

Meest gelezen