Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Sammy Gluck

Elke week laat onze Amerikacorrespondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Dit is het verhaal van Sammy Gluck, 65 jaar, geboren in Brooklyn, New York.

Hij is 65 jaar, en werd geboren in Brooklyn, New York. Maak kennis met Sammy Gluck. Zelf noemt hij zich Mr. Sammy. Sammy praat graag over zijn vader Isaac, die als jood na de Tweede Wereldoorlog vanuit Roemenië, via een tussenstop in Frankrijk, naar de VS vluchtte, land van vrijheid in alle vormen. Sammy is de zoon van Isaac die in Williamsburg, Brooklyn, werd geboren, een plek waar ongeveer 40.000 chassidische orthodoxe joden een zeer hechte, maar gesloten gemeenschap vormen. 

Je ziet overal mannen met stevige baarden in het zwart uitgedost op straat, vaak met een hoge hoed op. Ze behoren tot de Satmar-groep, uit Satu Mare, Roemenië. De vrouwen dragen een pruik, dikke witte kousen, en lange rokken. De gezinnen zijn heel kroostrijk.

Zelf heeft Sammy 9 kinderen, en 42 kleinkinderen. Familie is alles voor hem. Telkens als een van zijn kinderen trouwt of een kind krijgt, voelt hij zich als herboren. Sammy nam lang geleden de zaak van zijn vader over, G&G, Gluck and Gluck, een winkel in jassen, dassen en hemden. Je vindt hem tegenwoordig als één van de oudst overgebleven kledingwinkels in de Lower East Side van Manhattan, in Orchard Street. 

Een echte verkoper, hij spreekt je zelfs aan op straat. Hij lokt je de winkel in, zo leerde ik hem ook kennen. Ik ging overstag en kocht een mooie jas in kasjmier van hem. A good deal. Na wat onderhandelingswerk, weliswaar. De joodse zakenman lijkt uit een ander tijdperk te komen, toen mensen je nog spontaan op straat aanspraken. Sammy beseft met pijn in het hart dat zijn kinderen zijn zaak niet zullen overnemen, niet op zijn manier. Zij leven in het tijdperk van het internet en Facebook. Online shoppen duwt winkels stilaan uit de markt, vindt Samuel.

Sammy spreekt naast Engels -met een accent- vooral Jiddisch. Op het einde van de video wenst hij alle kijkers veel geluk en liefde toe, in het Jiddisch, en nodigt hij iedereen uit om hem te bezoeken in zijn winkel. Oog in oog met Mr. Sammy Gluck.

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens reist op zijn reportagereizen kriskras door Amerika en komt veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn verhaal en onze man tekent die graag op. In de loop der weken en maanden zullen de korte videoverhalen van al die Amerikanen een soort staalkaart vormen van de Verenigde Staten, een doorsnee van de diversiteit. Een soort State of the Union.

Hoe staat het land ervoor? Wat denken de gewone Amerikanen zelf? Waar dromen Amerikanen van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans – terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun leven.

Meest gelezen