Bert De Graeve stopt bij staaldraad­fabrikant Bekaert

Ondernemer Bert De Graeve stopt als voorzitter van de raad van bestuur bij staaldraadfabrikant Bekaert. Dat meldt Bekaert donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. "Na vijf jaar voorzitterschap wenst Bert De Graeve zich niet verkiesbaar te stellen voor een nieuwe termijn", klinkt het persbericht.

Het mandaat van De Graeve loopt 8 mei ten einde. Hij was sinds 2002 financieel directeur (CFO) bij Bekaert en vanaf 2006 bedrijfsleider (CEO). Daarvoor was hij onder meer bekend als gedelegeerd bestuurder bij VRT. De laatste vijf jaar was De Graeve voorzitter van de raad van bestuur bij Bekaert.

De raad draagt de Zweed Jürgen Tinggren voor als opvolger. Tinggren is bestuurder bij Johnson Controls, dat onder andere producten levert om gebouwen energie-efficiënt te maken. Daarvoor was hij ook CEO bij Schindlers Group, een Zwitserse fabrikant van liftsystemen.

Bekaert kondigt meteen een reeks organisatorische en leiderschapswijzigingen aan. Zo zal de raad van bestuur ook slinken van 15 naar 13 leden. Het is al zeker dat  Maxime Jadot en Leon Bekaert zich niet herverkiesbaar stellen. Onafhankelijk bestuurder Martina Merz neemt ontslag wegens haar recente benoeming als voorzitter van Thyssenkrupp AG, naast andere mandaten.

Herstructurering

Frank Vromant blijft financieel directeur ad interim tot de benoeming van een nieuwe, permanente CFO. Rajita D'Souza blijft chief human resources officer. Curd Vandekerckhove werd benoemd als chief operations officer. Een rekruteringsproces loopt voor de invulling van de nieuwe rol van chief strategy officer. 

Een nieuwe organisatiestructuur van het bedrijf treedt donderdag al in werking en bestaat uit vier "business units": rubberversterking, staaldraadtoepassingen, specialty businesses  (waaronder bouwproducten, staalvezeltechnologieën, verbrandingstechnologie en zaagdraad) en Bridon Bekaert Ropes Group  (waaronder de kabel- en advanced cords businesses).

Lees verder onder de foto. 

De productiesite van Bekaert in Aalter.

Jaarverslag valt tegen

De wijzigingen in de organisatiestructuur van het bedrijf moeten "de complexiteit van de organisatie verminderen", zegt CEO Matthew Taylor. Taylor wil Bekaert "wendbaarder" maken, om zo de prestaties te verbeteren.

Het jaarverslag van het staalbedrijf was dan ook niet glansrijk. Zo haalde het bedrijf de winstverwachtingen van de analisten niet. Vorig jaar boekte Bekaert een bedrijfsresultaat (ebit) van 210 miljoen euro. Een jaar eerder kwam het bedrijfsresultaat nog uit op 301 miljoen euro. 

Meest gelezen