Videospeler inladen...

Björn Soenens is op bijeenkomst van conservatieven in VS: "Rechts is nu het establishment dat zich verenigt rond Trump" 

In de Verenigde Staten is de CPAC, de Conservative Political Action Conference, bezig, een jaarlijks evenement waarop de conservatieve groeperingen van het land samenkomen en van gedachten wisselen. 

"Je vindt daar iedereen: van de wapenliefhebbers van NRA tot Evangelische christenen, de mensen van Breitbart tot anti-abortusactivisten", legt Soenens uit in "De ochtend" op Radio 1. "Het is een hele parade van rechts Amerika, met veel Republikeinse "sterren", Ted Cruz, Lindsey Graham, Scott Walker (vroegere gouverneur Wisconsin en ex-presidentskandidaat), de voorman van de NRA Oliver North, dat is de man die illegaal wapens verkocht aan Iran en dat geld versluisde naar de contra's in Nicaragua, een groot schandaal in de Reagan-tijd. Hij vroeg te bidden voor de wapenlobby, want de vrijheid is in gevaar, zei hij."

Soenens ziet er het hele spectrum van rechts Amerika. "Er zijn ook veel jonge mensen, zelfs kinderen van de lagere school, maar ook oudere mensen met looprekjes. Vroeger waren die mensen daar om hun stem te laten horen aan heel Amerika, om ervoor te zorgen dat het establishment naar hen zou luisteren. Maar nu zijn zij het establishment, ze hebben zich verenigd rond één figuur, president Donald Trump. Iedereen dankt hem ook voor de goede economie, anti-abortuswetgeving, voor de dingen die hij doet voor Israël."  

"De lijnen zijn uitgezet. Ze volgen het Trump-beleid. Ze zeggen: alles is goed. Ze noemen Cohen (voormalige advocaat en vertrouweling van Trump die deze week een getuigenis heeft afgelegd voor het Amerikaanse Congres, nvdr) een grote leugenaar. Het ging vooral over de Democraten, de grote vijand voor hen bij de presidentsverkiezingen in 2020. Zij vinden dat het er goed uitziet voor hen, omdat de Democraten meer en meer opschuiven naar links. Er heerst een blije sfeer." 

Vroeger werd er naar de conferentie gekeken om te zien wat rechts Amerika vond, maar nu zijn ze de leidende kracht in de VS. "Vier jaar geleden werd Trump er uitgenodigd als reality-tv-ster en werd er nog een beetje mee gelachen, maar nu draait alles rond hem.  Er is zelfs een fake podium, waar je op kan gaan staan, dat een deel van het Witte Huis moet voorstellen. Je kan er "Make America great again"-petjes kopen. Alles draait rond Trump en alles is Trump. Ze voelen zich blij en verenigd achter hun grote held." 

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen