Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Canadese premier Justin Trudeau onder vuur, ex-minister van Justitie beschuldigt hem van intimidatie

Justin Trudeau, de premier van Canada, is verwikkeld in het grootste politieke schandaal van zijn carrière. De premier wordt door zijn voormalige minister van Justitie beschuldigd van intimidatie. Het schandaal waarin Trudeau nu verwikkeld zit, staat in schril contrast met zijn imago.

Trudeau zit in nauwe schoentjes na een getuigenis van Jody Wilson-Raybould, die onlangs ontslag nam uit zijn regering. Ze verklaarde in het parlement dat ze als minister van Justitie zwaar onder druk was gezet door medewerkers van de premier, om een rechtszaak tegen een groot bedrijf onder de mat te vegen.

SNC-Lavalin, het grootste ingenieursbedrijf van Canada, zou zich schuldig hebben gemaakt aan omkoping in het Libië van Khaddafi, om grote contracten binnen te halen. Het bedrijf heeft tevergeefs geprobeerd om een deal te sluiten met het gerecht om niet vervolgd te worden, maar in ruil een schadevergoeding te betalen.

En daar komt Wilson-Raybould op het toneel. Als minister van Justitie en procureur-generaal werd ze op de zaak gezet, en weigerde ze de speciale behandeling voor SNC-Lavalin uit te voeren. Daarna werd ze zwaar onder druk gezet door Trudeau en zijn naaste medewerkers om dat toch te doen, aldus Wilson-Raybould. De ex-minister zegt ook dat ze indirect bedreigd werd.

Trudeau in slecht daglicht

De zaak doet al sinds begin februari stof opwaaien in Canada. Wilson-Raybould nam op 12 februari ontslag uit de regering van Trudeau, nadat ze was teruggezet tot minister van Veteranenzaken. Begin deze week getuigde ze voor het parlement.

Trudeau erkent dat hij Wilson-Raybould heeft benaderd, maar zegt dat hij niets misdaan heeft. De premier zegt dat hij een veroordeling van het bedrijf wilde afwenden om ontslagen te vermijden.

De zaak hangt als een donkere wolk boven Trudeau. De oppositie eist zijn ontslag.

Meest gelezen