Noorse bridgekampioen betrapt op doping

De Noorse professionele bridgespeler Geir Helgemo is geschorst na dopinggebruik. De World Bridge Federation heeft testen bij de bridgespeler laten doen, met positieve uitkomsten. De verboden stoffen synthetisch testosteron en clomifene waren in zijn bloed aanwezig. Helgemo staat op de eerste plaats bij de Open World Grand Masters.

Dopinggebruik lijkt van alle tijden in de sport. Het is bekend bij wielrenners, onder hardlopers, bij boksers, voetballers… En dus ook onder bridgespelers. De World Bridge Federation is lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en houdt zich daarmee aan de antidopingregels van die organisatie. Uit een onderzoek van hen blijkt dat Helgemo de twee verboden stoffen in zijn bloed had zitten.

Bridge is ook best een moeilijke sport, zegt Herman De wael. Hij is secretaris van de World Bridge Federation. "Ik kan me niet voorstellen dat iemand die stoffen bewust neemt. Bridge is wel een sport waar veel concentratie, strategie en techniek voor nodig zijn. En er zijn echter goede controles op het bridgen. Kaartspelen zijn moeilijk."

Concentratie

Bridgetoernooien kunnen soms grote marathonevenementen zijn, waardoor spelers oververmoeid kunnen raken. Extra testosteron heeft een prestatieverbeterende werking en werkt concentratieproblemen tegen. 

Maurice Didden uit Maasmechelen organiseert wekelijks recreatieve bridgeavonden en in de weekenden geregeld wedstrijden. Met doping is hijzelf of zijn lokale bridgeclub nooit in aanraking gekomen, zegt hij aan VRT NWS. "Wij spelen wel wedstrijdjes, maar niet voor grote sommen geld zoals deze jongens dat wel doen. Vooral in Angelsaksische landen gaat het om grof geld. Wij doen het voor de gezelligheid." 

Je moet je concentreren, de aandacht moet er altijd bij zijn

Maurice Didden, recreatief bridger

Didden heeft al jaren ervaring in de sport en erkent wel dat je er de concentratie goed bij moet houden. "Het is een echte denksport. Het spel kan op een gegeven moment zo ingewikkeld worden dat je er de aandacht goed bij moet houden. Het is te vergelijken met een voetballer op het veld: je moet je concentreren, de aandacht moet er altijd bij zijn." Mogelijk had Helgemo doping nodig om dat voor elkaar te krijgen.

Al eerder in de fout gegaan

Het is niet de eerste keer dat Helgemo in de fout ging. In 2017 werd de Noorse speler veroordeeld tot een gevangenisstraf, wegens belastingfraude.

Het dopinggebruik levert Helgemo geen gevangenisstraf op, maar wel een schorsing, minstens tot november van dit jaar. 

Meest gelezen