Videospeler inladen...

Europese baas van Huawei: "Ja, Amerika twijfelt aan onze veiligheid, maar we zijn nog nooit gehackt geweest"

De Europese baas van Huawei, Walter Ji, is duidelijk: zijn bedrijf is veilig en we moeten ons geen zorgen maken. Dat zegt hij vandaag in "De markt" op Eén. Daarmee reageert Ji op de beschuldigingen van de Amerikanen. Die verdenken de Chinese overheid ervan dat ze de nieuwe 5G-apparatuur van Huawei wil gebruiken om het westen te bespioneren. Ji was afgelopen zondag in Barcelona voor de lancering van de Mate X, waar VRT NWS met hem kon spreken.

De VS riep eind vorige jaar haar bondgenoten op om de Chinese Huawei te boycotten. De Amerikanen vrezen namelijk dat China via een achterpoortje in de nieuwe apparatuur van Huawei zouden kunnen spioneren. 

Het lek zou zitten in de nieuwe 5G-technologie voor supersnel mobiel internet. Om te voorkomen dat de Chinezen kunnen spioneren, riepen de Amerikanen dus op om Huawei te boycotten en geen apparatuur te gebruiken van de Chinese producent.

Walter Ji wilde het tijdens een gesprek met VRT NWS eerst niet hebben over de Amerikaanse boycot. Voor hem heeft Huawei-oprichter Ren Zhengfei in een eerder interview met de BBC al alles gezegd.

Ji wilde het vooral hebben over hun nieuwste plooibaar toestel, de Mate X. Deze zenuwachtigheid toont aan hoe gespannen de zenuwen staan bij de Chinese telecomgigant. Huawei is de grootste producent ter wereld van gsm-apparatuur. En overal in de wereld zijn operatoren bezig met de uitrol van het 5G-gsm netwerk.

Geen zorgen

Ji wil vooral duidelijk maken dat Europa zich geen zorgen moet maken over Huawei. "We hebben in ons 30-jarig bestaan nooit problemen gehad met cybersecurity", maakt Ji zich sterk. Anders gezegd: Europa kan gerust zijn, wantrouwen is niet nodig. 

Die kwestie is sowieso nog niet aan de orde in België, want de invoering van het 5G-netwerk lijkt nog niet voor morgen te zijn in ons land. De verschillende deelstaten slagen er namelijk niet in om een overeenkomst te vinden over de veiling van de licenties aan de verschillende telecomoperatoren die supersnel mobiel internet via 5G willen aanbieden.

Dat Vlaanderen, Wallonië en Brussel het niet eens raken met de federale overheid frustreert ontslagnemende minister voor Telecom, Philippe De Backer (Open VLD). De Backer wil vaart zetten en zodat België niet achterblijft bij het invoeren van de 5G-technologie.

De Backer wil ook Huawei niet zomaar bannen, zoals de Amerikanen willen. "We willen de feiten kennen, vooraleer we iemand uitsluiten", aldus De Backer. De minister pleit ook voor een Europese aanpak van 5G-veiligheid.

Meest gelezen