Gent meet roetdeeltjes in Lange Violettestraat

Gent heeft een roetmeetstation in de Lange Violettestraat geplaatst. Dat doet de stad in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij. Met het apparaat willen ze de hoeveelheid roetdeeltjes in de lucht meten.

In de Lange Violettestraat staat nu een apparaat dat de hoeveelheid roetdeeltjes in de lucht meet. Roet is schadelijk voor de gezondheid en komt onder andere vrij in het verkeer. De stad Gent wil nu weten hoeveel roetdeeltjes er dagelijks in de lucht hangen.

Volgens Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij hangt de hoeveelheid roetdeeltjes af van bepaalde zaken. Zo kan het weer een grote rol spelen. Bij regen zijn er minder roetdeeltjes, bij droog weer net meer. Ook de "stadsmentaliteit" heeft invloed. In een stad waar meer mensen zich met de fiets verplaatsen, zal er minder roet in de lucht hangen.

Lage-emissiezone

Vanaf 2020 komt er in Gent een lage-emissiezone (LEZ). Dan mogen er geen vervuilende diesel- en benzinevoertuigen meer de stad in. Met het apparaat in de Lange Violettestraat wil de Stad Gent kijken of er minder roetdeeltjes in de lucht hangen na het invoeren van de lage-emissiezone.

Dit is het derde roetmeetstation in Gent. Ook in het Baudelopark en aan de Gustaaf Callierlaan wordt de hoeveelheid roetdeeltjes gemeten. De resultaten van de Lange Violettestraat kunnen binnenkort online geraadpleegd worden.

Meest gelezen