Videospeler inladen...

Goudmijn in Indonesië ingestort tijdens illegale exploitatie, zeker 7 doden

Op Sulawesi, een van de grote Indonesische eilanden, is twee dagen geleden een illegale goudmijn ingestort. Zeker zeven mensen zijn omgekomen, tientallen anderen zouden nog vast zitten of bedolven zijn.

In de goudmijn in Bolaang Mongondow, in het uiterste noorden van het Indonesische eiland, gebeurden plots op verschillende plaatsen verzakkingen en instortingen. Een van de oorzaken was een aardverschuiving, maar wellicht heeft de houten structuur van de mijn het ook begeven door het te grote aantal mijnschachten die de ondergrond doorkruisten.

Na de eerste schok twee dagen geleden konden 19 mijnwerkers levend weggehaald worden. Uit hun getuigenissen bleek hoe moeilijk het is om een idee te krijgen van het juiste aantal arbeiders op de dag van de ramp, omdat de goudmijn illegaal uitgebaat wordt. Volgens sommigen waren er meer dan 100 arbeiders aan het werk, anderen spreken van een 80-tal.

Gisteren kon nog een mijnwerker levend weggehaald worden nadat zijn been geamputeerd was, maar de man bezweek tijdens zijn transport. 

Reddingsteams proberen nu water en levensmiddelen tot bij een groep overlevenden te brengen terwijl hun redding zorgvuldig in kaart wordt gebracht. Zo’n 140 manschappen van verscheidene hulpdiensten zijn ingezet. De werkzaamheden verlopen moeizaam want de mijningang ligt op een steile helling en het terrein blijft erg onstabiel. Het aantal redders op de site moet beperkt blijven, en het werk kan enkel met spades gebeuren. En ondanks alle voorzorgen hebben de reddingspogingen kleine bijkomende verzakkingen veroorzaakt.

Het risico op mijnongevallen in Indonesië is gigantisch, evenredig met het groot aantal illegale mijnontginningen, waar veiligheidsmaatregelen vrijwel onbestaande zijn. In december vorig jaar stierven vijf arbeiders in een gelijkaardig bedrijf op Sulawesi. In 2016 kwamen 11 mijnwerkers om bij een modderstroom in een illegale goudmijn op het eiland Sumatra. In 2015 vielen 12 dodelijke slachtoffers op Java, in een oude gesloten goudmijn waar illegale bedrijvigheid was gestart.

Meest gelezen