Meyrem Almaci, voorzitster van Groen (links) en Jean-Marc Nollet, co-voorzitter van Ecolo (rechts)

Erasmus in de politiek: kandidaten van Groen en Ecolo steken taalgrens over

Bij de verkiezingen in mei zullen minstens vijf kandidaten van Groen opkomen op een lijst van de Franstalige zusterpartij Ecolo in Wallonië, of omgekeerd. "Erasmus-kandidaten", noemen de groenen ze. Met de lijstvorming willen Ecolo en Groen de nauwe samenwerking tussen de partijen aantonen. Wie precies de taalgrens oversteekt, maken de partijen later bekend. Politicoloog Nicolas Bouteca maakt meteen enkele bedenkingen.

In tegenstelling tot de lokale verkiezingen is het bij de Vlaamse en federale verkiezingen niet verplicht om in de provincie te wonen waar je op de lijst staat. De groenen maken daarvan gebruik om de samenwerking tussen Groen en Ecolo te benadrukken. Minstens vijf kandidaten van Groen zullen opkomen op een lijst in Wallonië van zusterpartij Ecolo, of omgekeerd.

Helaas is er nog geen federale kieskring, dus maken we er gewoon zelf werk van

Kristof Calvo, Kamerlid voor Groen

"Helaas is er nog geen federale kieskring, dus maken we er gewoon zelf werk van", zeggen Kamerlid Kristof Calvo en Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet. "Wettelijk kan het, maar er wordt nooit gebruik van gemaakt. Wij doen dat nu wel, omdat zeker nu samenwerken zo belangrijk is."

Ecolo en Groen benadrukken al langer hun nauwe band. Zo vormen ze één fractie in het federaal parlement en hielden ze in januari een gezamenlijke nieuwjaarsreceptie. 

Niet de eerste keer

"Men wil het beeld wekken van 'samenwerkers', die zich afzetten tegen de 'polariserende' partijen", zegt politicoloog Nicolas Bouteca (UGent). Volgens de professor is het niet de eerste keer dat politici de taalgrens oversteken. "In de negentiende eeuw kwam Edward Anseele bijvoorbeeld op in Luik, om als eerste Vlaamse socialist in de Kamer te belanden. Vlaams Belang had eerder al een lijst in Henegouwen om de PS - de partij bij uitstek daar - te 'pesten'. Bij de groenen zelf trok Jef Tavernier in 2004 de West-Vlaamse lijst voor het Vlaams parlement, terwijl hij in Oost-Vlaanderen woonde."

Bedenkingen

Toch maakt Bouteca meteen enkele bedenkingen: "Bij de gemeenteraadsverkiezingen stappen kandidaten soms over van de ene naar de andere gemeente - denk maar aan Kris Peeters in Antwerpen. Dat ligt niet altijd gemakkelijk bij de kiezer. Mensen binnen de partij vatten dat ook niet altijd goed op", zegt de professor. 

Je maakt de kloof tussen kiezer en politicus nog wat groter

Politicoloog Nicolas Bouteca (UGent)

Volgens Bouteca wordt hierdoor de afstand groter tussen de kiezer en de politici. "We hebben al gekozen voor een systeem van vertegenwoordiging. Als die de ene keer in de ene kieskring en de andere keer in de andere kieskring opkomt, maakt dat het moeilijker om een politicus te controleren. Je maakt de kloof tussen kiezer en politicus nog wat groter." 

Beluister hier het interview met prof. Nicolas Bouteca in "De ochtend" op Radio 1: 

Namen nog niet bekend

Wie de kandidaten precies zijn, maken de groenen later bekend. Een aantal namen ligt al vast. Zo staat Lech Schelfout, gemeenteraadslid in Ronse, op de Kamerlijst van de zusterpartij in Henegouwen. En omgekeerd zullen dus Ecolo-kandidaten in Vlaanderen opkomen. 

In Brussel trekken de groenen met een gemeenschappelijke Kamerlijst naar de kiezer. Daar maakt Tinne Van der Straeten kans op een zetel, wat op een "Vlaamse lijst" niet evident is als Nederlandstalige. Het is de ambitie van de groenen samen de grootste fractie in de Kamer te worden na de verkiezingen. Ze willen dan samen een "klimaatregering" helpen vormen.

Meest gelezen