Belga

Kleine 1.000 leerlingen in internaten na tussenkomst jeugdrechter

Een kleine 1.000 leerlingen in de Vlaamse internaten is daar terechtgekomen na een tussenkomst van de jeugdrechter. Dat schrijft De Morgen. Volgens Bruno Vanobbergen, de nieuwe directeur van het Vlaamse Agentschap Opgroeien, hoeft dat geen probleem te zijn. 

In totaal betekent dat dat ongeveer 8,5 procent van de internaatleerlingen geplaatst is. Dat aantal is de laatste jaren licht gestegen. 

"Er zijn meer jongeren die nood hebben aan hulp, maar de plaatsen in de instellingen zijn beperkt", zegt criminoloog Johan Put (KU Leuven) in de krant. "Jeugdrechters moeten nu uitwegen zoeken. Ze kiezen vaker voor een pleeggezin of voor een internaat." 

Volgens Bruno Vanobbergen, de nieuwe directeur van het Vlaamse Agentschap Opgroeien, hoeft een internaat geen probleem te zijn. Maar die internaten moeten dan wel de nodige middelen krijgen. 

"Voor kinderen en jongeren die thuis moeilijkheden ervaren, is een internaat een zeer zinvolle plek", zei Vanobbergen in "De ochtend" op Radio 1. "Als er bijvoorbeeld bepaalde problemen zijn, dan is het gemakkelijk om vanuit het internaat meteen ook de school te contacteren, leerkrachten en directie te verwittigen om een leerling in de gaten te houden. Het is belangrijk dat we niet meteen internaten afschieten, integendeel, maar dan is het natuurlijk ook wel belangrijk dat die internaten goed uitgerust worden." 

"Op zich moet je dat niet als een probleem benaderen", vindt Vanobbergen. "Ik heb vorig jaar ook een aantal internaten bezocht en er een aantal nachten verbleven. Het is een mooi voorbeeld van hoe onderwijs samen met jeugdhulp voor kinderen en jongeren enorm ondersteunend kan zijn." 

Meest gelezen