Videospeler inladen...

Laurent Monsengwo: "Hebben de Congolezen u gezegd dat u excuses moet vragen?"

"Er zijn belangrijker zaken." Dat antwoordt monseigneur Laurent Monsengwo op de vraag of België zijn excuses moet aanbieden aan Congo voor de wreedheden die zijn begaan tijdens het koloniale verleden. Onze Afrika-expert Peter Verlinden sprak met Monsengwo.

Laurent Monsengwo is de gewezen aartsbisschop van Kinshasa en wordt dikwijls het levende geweten van Congo genoemd. Hij wordt vaak vergeleken met Desmond Tutu, zijn Zuid-Afrikaanse collega.

Monsengwo is al dertig jaar een boegbeeld van de strijd voor democratie en mensenrechten in Congo. Onze reporter Peter Verlinden kreeg bij hoge uitzondering de kans hem te interviewen.

Verlinden had het met de Congolese geestelijke onder meer over de oproep van een expertengroep van de Verenigde Naties aan België om excuses aan te bieden voor ons koloniale verleden en de misdaden die tijdens dat "donkere hoofdstuk" uit de Belgische geschiedenis hebben plaatsgevonden. 

"U vraagt me wat de Congolezen daarover denken. Maar hebben de Congolezen u gezegd dat u excuses moet vragen?", reageert Monsengwo. "Er zijn belangrijker zaken, zoals de ontwikkeling van het land, enzovoort."

Monsengwo waarschuwt ook: "Als men dat aanpakt, dat betekent dat het dossier open ligt en het riskeert andere te openen. Laat ons dan de zaken aanpakken met moed en een open geest om het mogelijk te maken dat deze mensen niet te ver gaan in de dossiers die dan boven komen."

Bekijk hieronder het volledige interview met Monsengwo in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen