Leuvense leerlingen op roadtrip langs vluchtelingenkampen

Twee leerlingen van het Sancta Maria Instituut in Leuven vertrekken vandaag op inleefreis langs vluchtelingenkampen in Bosnië, Servië en Hongarije. Charlotte en Noa werden samen met hun leraar geselecteerd voor "Road of Change", een project rond asiel en migratie.

"Ik wil mijn wereldbeeld verruimen", zegt Charlotte Peeters (17). "Je hoort en leest veel in de media, maar in de realiteit gaat het er vaak heel anders aan toe." De jongeren willen de problemen in de vluchtelingenkampen met eigen ogen zien. "Vroeger dacht ik - net als veel andere mensen - dat het migratieprobleem een ver-van-mijn-bedshow was. Maar dat klopt helemaal niet", vindt Noa Vermaelen (17).

Jungle van Calais

Om zich voor te bereiden op hun inleefreis brachten Noa en Charlotte al een bezoek aan het beruchte vluchtelingenkamp "de jungle van Calais". "Het is daar ieder voor zich en iedere dag zien te overleven. Mensen hebben amper eten en drinken en veel hygiëne is er niet", zegt Noa. "Mij is vooral bijgebleven hoe warm die mensen ondanks alles zijn. Ze vroegen zelfs hoe het met ons gaat in plaats van omgekeerd", vertelt Charlotte.

Vertrouwen winnen

De leerlingen zijn heel enthousiast over het avontuur dat hen te wachten staat, maar ze vinden het toch ook best spannend. "Straks stappen we op de bus richting Kroatië. Het wordt ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring. Ik hoop vooral dat we de mensen daar ook een beetje zullen kunnen steunen", vertelt Charlotte. "We hebben veel tips gekregen van de groep die vorig jaar mee is geweest. Zo is het belangrijk om eerst het vertrouwen van mensen te winnen door wat oppervlakkige vragen te stellen. Pas daarna kunnen we echt met hen praten", weet Noa.

Meest gelezen