Videospeler inladen...

Markante plekken: de oude kazerne in Sijsele, van bloemkwekerij tot woonwijk

In de reeks "Markante plekken" gaat onze fotograaf Alexander Dumarey elke week op zoek naar een opvallende plaats met een verhaal. Soms bekend, soms vergeten. Soms druk, soms verlaten. Maar allemaal hebben ze een boeiende geschiedenis. Vandaag: Legerbasis Kwartier Sergeant Baron Gillès de Pélichy in Sijsele, bij Damme.

Bloemkwekerij, legerbasis en vluchtelingenkamp: het 40 hectare groot terrein tussen de Dorpsstraat en de Kerkweg in Sijsele is al voor uiteenlopende doeleinden gebruikt. Vandaag is het er stil, maar er staat een plan in de steigers om het gebied te ontwikkelen tot een nieuwe wijk met een mix van wonen, werken en ontspannen.

Het perceel is vanaf 1909 in gebruik als plantenkwekerij voor Hofbouwmaatschappij Flandria uit Brugge. Flandria adverteert zichzelf op dat moment als "het grootste hofbouwbedrijf ter wereld". Ze verschepen planten over de hele wereld en ze leveren zelfs aan de hoven van de Russische tsaar. Ze kweken onder meer orchideeën, azalea’s, palmen en laurierbomen. Het enige wat vandaag nog herinnert aan de kwekerij, is het bewaarde woonhuis van de opzichter.

In 1951 beslist het leger op de terreinen van de kwekerij het kwartier Sergeant Baron Gillès de Pélichy op te richten. Het kwartier wordt de thuisbasis van het 92e Bataljon Logistiek van de Landmacht. Bij de oprichting staat er alleen een loods op het terrein en de eerste soldaten verblijven bij buurtbewoners. In de loop van de jaren 50 worden op het terrein alle nodige voorzieningen gebouwd: bureaus, slaapblokken, messes en werkhuizen.

Pas 10 jaar na de oprichting, in 1961, wordt er een afsluiting rond het kwartier gebouwd. In de periode daarna worden de wegen verhard en krijgt de kazerne een sportzaal. In 2003 wordt het in Sijsele gestationeerde Bataljon gereorganiseerd tot het 51e Bataljon. 6 jaar later beslist toenmalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) om de kazerne uit besparingsoverwegingen te schrappen. Begin 2011 sluit het kwartier effectief de deuren. De 316 overgebleven militairen worden overgeplaatst of gaan met pensioen.

Het blijft niet lang stil op het kwartier. In 2015 richt het Rode Kruis er een noodkamp in voor vluchtelingen. Een jaar lang worden er zo'n 450 asielzoekers opgevangen in de gebouwen.

Vandaag, 8 jaar na de sluiting, ligt er een plan voor een nieuwe toekomst op tafel voor het kwartier. Stad Damme en de West-Vlaamse Intercommunale WVI willen het terrein herontwikkelen tot een nieuwe wijk die wonen, werken en ontspanning combineert. 

Volg onze fotograaf op Instagram en Facebook

Meest gelezen